Με γερασμένα ηλεκτρικά δίκτυα 40 ετών πολεμά η Ευρώπη την κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με γερασμένα ηλεκτρικά δίκτυα 40 ετών πολεμά η Ευρώπη την κλιματική αλλαγή
Απρόσμενες διακοπές ρεύματος θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την ίδια τη ζωή των πολιτών σε αρκετές περιπτώσεις.

Απρόσμενες διακοπές ρεύματος θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την ίδια τη ζωή των πολιτών σε αρκετές περιπτώσεις. Καλώδια που κόβονται στην πρώτη κακοκαιρία, σταθμοί υψηλής τάσης που αναφλέγονται προκαλώντας πυρκαγιές. Το γερασμένο ηλεκτρικό δίκτυο ωστόσο, φαίνεται πως δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα, όπως αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση...

Με την κλιματική αλλαγή να έχει κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέχει» για να προλάβει τους στόχους για καθαρή ενέργεια. Εχθρός της ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή είναι τα γερασμένα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης που απαιτούν άνευ προηγουμένου επενδύσεις προκειμένου να συμβαδίσουν με τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αρκετές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η Ε.Ε. προβλέπει την αντικατάσταση των συμβατικών με εκατομμύρια περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους ως το 2030 αλλά και μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας που θα αντικαταστήσουν τους λέβητες ορυκτών καυσίμων στα σπίτια.

Προκειμένου όμως, να επιτευχθούν στην πράξη οι στόχοι, οι μέσες ετήσιες επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από τώρα έως το 2050 πρέπει να είναι τουλάχιστον 84% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2021, τόνισε η ένωση βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

«Θέλουμε να μεταμορφώσουμε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα με ταχύτητα ρεκόρ, να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα - πετρέλαιο και φυσικό αέριο - με ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι προσθέτουμε φορτία νέας παραγωγικής ικανότητας στο δίκτυο, προσθέτουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας», ανέφερε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή που ανατρέπει εντελώς τα δεδομένα: «Δεν μπορούμε πια να πούμε σήμερα, πως αυτό που κάναμε πριν 10 χρόνια, θα είναι αρκετό και για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε εμφατικά στο Reuters.

Είναι αρκετές οι επενδύσεις της Ευρώπης για την ενέργεια;

Επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ (626,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέχρι το 2030 για την επίτευξη των πράσινων στόχων, έχει δηλώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως απαιτούνται, με μέρος των χρημάτων αυτών να προέρχονται από είτε από ιδιωτικές πηγές είτε από τα τιμολόγια των εθνικών δικτύων. Ωστόσο, η Eurelectric, κάνει λόγο για πολύ χαμηλές ταχύτητες. Η δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει στην γρήγορη αναβάθμιση των δικτύων, σε σχέση με άλλες μακροπρόθεσμες υποδομές, όπως τα έργα υδρογόνου που θα ξεκινήσουν τη δεκαετία του 2030, τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson που είπε χαρακτηριστικά στο Reuters: «Εάν δεν αναβαθμίσουμε τις υποδομές δικτύου πολύ γρήγορα, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030». Η ίδια τόνισε, πως ο εκσυγχρονισμός των εθνικών ηλεκτρικών δικτύων θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε προσεχές σχέδιο διασυνοριακών υποδομών που θα έχει όχι μόνο πρόσβαση σε ταχύτερη αδειοδότηση αλλά και χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ηλεκτρικό δίκτυο ετών 40...

Ηλικίας άνω των 40 ετών είναι το 40% των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Και καθώς έχουν σχεδιαστεί με ξεπερασμένες τεχνολογίες άλλων δεκαετιών, πλέον θα χρειαστούν πλήρη αναβάθμιση για τη διανομή ενέργειας από τον στόλο των τοπικών φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων που αναμένεται να συνδεθούν αυτή τη δεκαετία.

Και ενώ οι χώρες της Ε.Ε. αναζητούν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αναβαθμιστούν τα δίκτυα και να μπουν όλοι και περισσότεροι «παίκτες» στην πολλά υποσχόμενη αγορά, οι κυβερνήσεις ακόμη προσπαθούν να εγκρίνουν το νόμο για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων από τον Ιούνιο καθώς διαφωνούν σχετικά με την κρατική ενίσχυση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Και όσο τα κράτη διαφωνούν για τα κέρδη, η κλιματική αλλαγή αρπάζει ανθρώπινες ζωές...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σταθερή η χρέωση της ΔΕΗ τον Οκτώβριο – Τα τιμολόγια των άλλων εταιρειών

Τράπεζες: Στο μικροσκόπιο του SSM ο κλιματικός κίνδυνος – Τι ψάχνει στα χαρτοφυλάκια δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider