Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά από το νέο ΕΣΠΑ – Όλες οι επιδοτήσεις που έρχονται για επιχειρήσεις και εργαζομένους
Εντός του Οκτωβρίου ξεκινούν δράσεις 350 εκατ. ευρώ για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ακολουθεί το «Ερευνώ – Καινοτομώ» με 300 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να αυξήσουμε κατά τουλάχιστον 60.000 τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης.

Μπαράζ προσκλήσεων για δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 1,3 δισ. ευρώ προγραμματίζουν τους επόμενους μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Βασικός στόχος όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και η ίδρυση περισσότερων επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις... Θέλουμε να αυξήσουμε τουλάχιστον κατά 60.000 τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε δυναμικό που να απορροφήσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Νέες δράσεις 750 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»

Από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ έρχονται μέχρι το τέλος του έτους, οι προσκλήσεις για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπαθανάσης, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δράσεις «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Και οι δύο δράσεις θα αφορούν την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, δηλαδή επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό σύσταση ή δεν έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας.

Οι τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την προκήρυξη των δράσεων, ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ στο τομέα της μεταποίησης και από 15.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ στο τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών. Στη δράση για τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, o επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να είναι από 30.000 έως και 400.000 ευρώ.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η δράση για τη στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά παραγωγές ταινιών, σειρών και βιντεοπαιχνιδιών που γυρίζονται ολικά ή εν μέρει στην Ελλάδα, από εγχώριες εταιρείες.

Τέλος, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αποσκοπεί πρωτίστως στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και των υπόλοιπων φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας. Το «Ερευνώ – Καινοτομώ» έχει τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων: 1) Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις, 2) Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, 3) Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, 4) Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσει

Τα νέα προγράμματα έρχονται να προστεθούν στα δύο που τρέχουν ήδη, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τη δέσμη δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ και τη δέσμη δράσεων «Ψηφιακή Μετάβαση ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Στα δύο προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 10.000 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 890 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη. Οι αιτήσεις για την «Πράσινη Μετάβαση» έχουν ουσιαστικά κλείσει καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει καλυφθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, ενώ στις ψηφιακές επενδύσεις παρατηρείται υστέρηση και όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης θα υπάρξει ανακατανομή πόρων.

Δράσεις 500 εκατ. ευρώ για την απασχόληση – εκπαίδευση - κοινωνική συνοχή

Πέρα από τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν και δράσεις από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και την κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα, σε ορίζοντα εξαμήνου αναμένονται προσκλήσεις και εντάξεις άνω του 0,5 δισ. ευρώ σε:

  • Δράσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ καθώς και ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ) για νέους ως 29 ετών, καθώς και άνω των 30.
  • Υποστηρικτικές δράσεις για την ανώτατη εκπαίδευση: ΑΕΙ/ φοιτητές.
  • Δράσεις προώθησης στην απασχόληση και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους.
  • Παρεμβάσεις για την ενίσχυση ισότητας των φύλων και της δημογραφικής πολιτικής.
  • Συνεχιζόμενες και μεταφερόμενες από το 2014-2020 δράσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων.
  • Επισιτιστική βοήθεια και δράσεις αντιμετώπισης υλικής στέρησης.

Σημειώνεται πως έχουν εκδοθεί στο νέο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027 Προσκλήσεις προς χρηματοδότηση ύψους 411 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη γίνει Εντάξεις ύψους 175,4 εκατ. ευρώ.

Πέντε νέες προσκλήσεις 112 εκατ. ευρώ στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης

Ειδικά για τις περιοχές της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή τη Δ. Μακεδονία και την περιοχή γύρω από τη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο προχωρά η άμεση έκδοση πέντε νέων προσκλήσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 112,2 εκατ. ευρώ.

Οι αρχή θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες τις δράσης για την ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η πρώτη δράση αφορά την «Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ (21 εκατ. ευρώ στη Δ. Μακεδονία και 9 εκατ. ευρώ στη Πελοπόννησο) και δικαιούχους Μεσαίες, Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις με τουλάχιστον δύο κλεισμένες χρήσεις.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ σε Δ. Μακεδονία και 6 εκατ. ευρώ στη Πελοπόννησο) αφορά νέες Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προδημοσιεύσεις το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων και για όλες τις δαπάνες, που περιλαμβάνονται σε αυτό, ανέρχεται σε 70%. Τα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Θα ακολουθήσουν τα προγράμματα:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας των δημοσίων υποδομών με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ
  • Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής με προϋπολογισμό 41,8 εκατ. ευρώ
  • Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση/ψύξη στη Δυτική Μακεδονία με προϋπολογισμό 12,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο

Επιχειρήσεις: Παραμένει το επενδυτικό κενό στις μικρομεσαίες – «Άγνωστα» τα ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Εξοικονομώ για τις μικρές

O Πειραιάς στο top 10 της παγκόσμιας ναυτιλίας – Γιατί κερδίζει συνεχώς έδαφος ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider