Αναμφίβολα τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά ομολόγων αποτελεί διεθνώς το μείζον οικονομικό ερώτημα, παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες η Fed και η ΕΚΤ έχουν λίγο πολύ αφήσει να εννοηθεί ότι η «γραμμή» για την επόμενη ημέρα είναι: παύση αυξήσεων στα επιτόκια, χωρίς όμως οριστική απόφαση.
Την ερχόμενη Πέμπτη, το ετήσιο Συνέδριο Έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναδεικνύεται σε μία κορυφαία ευκαιρία για να ξεκαθαριστούν (;) περισσότερο τα πράγματα.
Στην συνάντηση αυτή θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.
Το πάνελ είναι περισσότερο από… πλήρες.
Όλα τα μάτια και τα αυτιά θα είναι στραμμένα εκεί, καθώς οι τέσσερις τραπεζίτες των ισχυρότερων «δυτικών» κεντρικών τραπεζών θα εκθέσουν την εκτίμησή τους τόσο για την εγχώρια νομισματική πολιτική τους, όσο και για τις διεθνείς προοπτικές, μέσα από τις οποίες οι πολιτικές τους αλληλοσυνδέονται θέλοντας και μη.
Μέχρι στιγμής η «γραμμή» που προκύπτει και από τις τέσσερις τράπεζες είναι για «παύση» των αυξήσεων.
Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις όσο αφορά την προσωρινότητα ή όχι αυτής της παύσης. Κάποιοι όπως η κα Λαγκάρντ έδωσαν έμμεσες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό.
Η κα Λαγκάρντ για παράδειγμα τοποθετεί την επιστροφή του πληθωρισμού στο όριο του 2% στο έτος 2025. Αυτό αφήνει το περιθώριο μιας ταλάντευσης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της παύσης των αυξήσεων μέχρι τότε και κάποιων έκτακτων αλλά προσωρινών αυξήσεων για να διατηρηθεί η τάση, αν και εφ’ όσον υπάρξουν αναταράξεις στην τάση του πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής της Fed κατά τις ερμηνείες των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ, μετά την τελευταία συνάντηση της Fed, «φάνηκε» να είναι περισσότερο προσκολλημένος στις παύσεις και λιγότερο στο ενδεχόμενο κάποιων έκτακτων και προσωρινών αυξήσεων ενδιάμεσα.
Σε κάθε περίπτωση όμως στην συνάντηση της Πέμπτης και οι τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν ότι στις αποφάσεις των τραπεζών τους, ένας νέος γεωπολιτικός παράγοντας θα μπορούσε να επηρεάσει ή και να ανατρέψει τις κινήσεις τους.
Και αυτός ο παράγοντας έχει πλέον όνομα και λέγεται «Στενά του Ορμούζ».
Η επέκταση της πολεμικής σύρραξης στην Γάζα με μία ισχυρή παρέμβαση του Ιράν στα στενά του Ορμούζ από όπου διέρχονται οι εξαγωγές πετρελαίου μπορούν ανά πάσα στιγμή και μάλιστα εν όψη του χειμώνα να οδηγήσουν σε έκρηξη τις τιμές πετρελαίου.
Και παρά το γεγονός ότι ο «μαύρος χρυσός» δεν έχει τον ίδιο καθοριστικό ρόλο που είχε την δεκαετία του 70’ στην διαμόρφωση των τιμών εν τούτοις αναγνωρίζεται από όλους ότι είναι σε θέση να ανατρέψει την τάση των τιμών σε διεθνή κλίμακα σε «χρόνο dt».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν εδώ και μέρες «τρέχει» στην περιοχή αυτή, από χώρα σε χώρα, για να εξασφαλίσει ότι μία τέτοια επέκταση του πολέμου δεν θα μπει στο τραπέζι των εξελίξεων…
Παρ’ όλα αυτά την Πέμπτη οι κεντρικοί τραπεζίτες, υπό την σκέπη του ΔΝΤ, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν τι θα συμβεί και σε μία τέτοια καθόλου απίθανη περίπτωση.