Ακόμα πιο «τσουχτερές» οι τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο - Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν αρνητικά

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακόμα πιο «τσουχτερές» οι τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο - Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν αρνητικά
«Πέταξε« στον ουρανό και τον Οκτώβριο το ελαιόλαδο. Αυγά, χοιρινό, τυριά καθίστανται απλησίαστα. Ορατές οι επιπτώσεις των καταστροφών της αγροτικής παραγωγής στις τιμές φρούτων και λαχανικών.

Επίσκεψη στο φαρμακείο θυμίζουν πλέον οι αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, καθώς όπως επιβεβαίωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, τα είδη διατροφής εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία.

Με άνοδο 9,9% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με αύξηση 3,4% του γενικού δείκτη, τα τρόφιμα αποτελούν μια βασική πηγή αποστράγγισης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών χωρίς να δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις δε, οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα έντονες σε διψήφια ποσοστά.

Οι αρμόδιοι φορείς εντείνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ ήδη «τρέχει» η πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής από το υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό τη διατήρηση πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, και στο οποίο έχουν ενταχθεί άνω των 660 προϊόντα με επόμενο στόχο τα 1.000.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τις τιμές που συναντά στο ράφι ο καταναλωτής, οι οποίες, όπως έδειξε και η ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο συνέχισαν την φρενήρη τους πορεία.

Το ρύζι μέσα σε ένα χρόνο γνώρισε αυξήσεις της τάξης του 12,89% ενώ τα δημητριακά για πρωινό αυξήθηκαν κατά 12,67%. Στον αντίποδα, τα ζυμαρικά σημείωσαν πτώση τιμών κατά 6,69% και τα αλεύρια κατά 2,54%.

Στον απόηχο της καταστροφής της πρωτογενούς παραγωγής από την κλιματική κρίση, τα φρούτα ακρίβυναν κατά 20,5% ενώ τα νωπά λαχανικά κατά 15,63% και τα κατεψυγμένα κατά 10,02%.

Οι επιπτώσεις των θερινών καταστροφών που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες ζώα, γίνονται ολοένα πιο αισθητές και στην τιμή του κρέατος. Έτσι τον Οκτώβρη το πλέον διαδεδομένο, χοιρινό, εκτινάχθηκε κατά 13,26%, το μοσχάρι κατά 9,14%, και τα αμνοερίφια κατά 7,06%. Σημαντικές οι αυξήσεις και στα αλλαντικά, όπου τον Οκτώβριο ακρίβυναν κατά 6,99%.

Απλησίαστα καθίστανται πλέον και τα προϊόντα της θάλασσας, καθώς τα νωπά ψάρια κέρδισαν 6,91%, ενώ τα κατεψυγμένα 3,76%. Τα αλίπαστα ακρίβυναν 4,83% ενώ τέλος, τα παρασκευάσματα με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά, εκτινάχθηκαν κατά 19,17%.

Από τα διάφορα ζωικά προϊόντα, τις μεγαλύτερες αυξήσεις γνώρισαν τα αυγά με 14,09% και τα τυριά όπου «τσίμπησαν» 13,29%. Αντίθετα, μειωμένη ήταν η τιμή σε άλλα προϊόντα που σχετίζονται με το γάλα, όπως το νωπό πλήρες με -1,62% και το διατηρημένο με -1,17%.

Το μεγαλύτερο «άλμα» ωστόσο, την πραγματοποίησε η τιμή του ελαιολάδου, όπου από βασικό συστατικό της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής έχει καταστεί «πονοκέφαλος» για τα νοικοκυριά όπου ήδη αναζητούν λύσεις αντικατάστασής του. Το παραδοσιακό λάδι, λοιπόν, τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, έγινε… 45% πιο ακριβό.

Όσον αφορά τα πόσιμα προϊόντα, και αυτά έχουν μετατραπεί σε δηλητήριο. Το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων έχουν ακριβύνει 14,35%. Μη αλκοολούχα ποτά είναι κατά 10,67% ακριβότερα ενώ τα οινοπνευματώδη και τα λικέρ αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό κατά 5,85%.

Το κακάο και η σοκολάτα σε σκόνη «έτρεξαν» με ρυθμό 13,70%, ο καφές 7,28% και το τσάι με το χαμομήλι ακρίβυναν 4,01%.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Επιτάχυνε κατά 3,4% τον Οκτώβριο - Υψηλές ταχύτητες και στα τρόφιμα

Στεγαστική κρίση: Η ραγδαία αύξηση των τιμών ενοικίασης - πώλησης ακινήτων «βαραίνει» τα νοικοκυριά

Ακίνητα: Πουλήθηκε αντί 5,6 εκατ. ευρώ σε Έλληνες ένα από τα καλύτερα ρετιρέ του Κολωνακίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider