Υπόμνημα ΓΣΕΒΕΕ στο νομοσχέδιο για τα δάνεια και την επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και τους ευάλωτους δανειολήπτες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπόμνημα ΓΣΕΒΕΕ στο νομοσχέδιο για τα δάνεια και την επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και τους ευάλωτους δανειολήπτες
H κριτική της ΓΣΕΒΕΕ αφορά στην επέκταση του Σχεδίου Ηρακλής, ενώ περιλαμβάνονται και προτάσεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν την επιδείνωση των θέσεων των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών. 

Υπόμνημα κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων σχετικά με το νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» στις 28 Νοεμβρίου 2023.

Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα η προσαρμογή των νόμων για τα δάνεια και τις τράπεζες και το καθεστώς που διέπει τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που αφορά επαγγελματική στέγη. Ωστόσο σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη και τις προσδοκίες.

Ειδικότερα η κριτική της ΓΣΕΒΕΕ αφορά στην επέκταση του Σχεδίου Ηρακλής, ενώ περιλαμβάνονται και προτάσεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν την επιδείνωση των θέσεων των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών.

Για την ΓΣΕΒΕΕ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι επιβεβλημένο να ενταχθούν οι ακόλουθες προτάσεις που αφορούν:

1. Τη δυνατότητα κουρέματος του δανείου στην περίπτωση που το ύψος του δανείου υπερβαίνει την αξία του ακινήτου πρέπει να διευρυνθεί. Να ενταχθούν για παράδειγμα περιπτώσεις μείωσης του εισοδήματος του δανειολήπτη.

2. Τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρέους να μην αφορά μόνο όσους διαθέτουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη ή να διευρυνθεί ο χαρακτηρισμός ώστε να περιλαμβάνει περισσότερους δανειολήπτες. Για παράδειγμα, να λαμβάνει υπόψη την άνοδο του πληθωρισμού και των ενοικίων και να αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 10.920 ευρώ το οποίο να προσαυξάνεται σε συνάρτηση με τα προστατευόμενα μέλη.

3. Δεδομένου ότι οι servicers αγόρασαν δάνεια ακόμη και στο 6% της αξίας τους από τις τράπεζες και τώρα τα πουλούν στο 100% της ονομαστικής τιμής τους, οι δανειολήπτες να έχουν το δικαίωμα αγοράς τους στην τιμή αγοράς από την τράπεζα, προστιθέμενου ενός εύλογου κόστους διαχείρισης.

4. Την αύξηση των τόκων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, να επιβαρύνει τις δόσεις κι όχι το κεφάλαιο, βάσει των πλήθους δικαστικών αποφάσεων.

5. Οι ΕΔΑΔΠ δεν έχουν κανέναν λόγο να αυξάνουν τα επιτόκια των ρυθμισμένων δανείων επειδή δεν ασκούν καμιά δραστηριότητα στην αγορά χρήματος. Να του αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα.

6. Τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού που να επιτρέπει σε επαγγελματίες να χρησιμοποιούν POS στην περίπτωση δέσμευσης των λογαριασμών τους. Η παρακράτηση όλων των πληρωμών προς αυτές τις επιχειρήσεις από την εφορία ή τα ταμεία ισοδυναμεί με χρεοκοπία και διακοπή λειτουργίας, ενώ αυξάνει τις πιέσεις για αδήλωτη δραστηριότητα.

7. Τη διευκόλυνση των δανειολhπτών σε ελβετικό φράγκο, που υπερβαίνουν τους 200.000, όπως για παράδειγμα να τους δοθεί η δυνατότητα μετατροπής του τρέχοντος υπολοίπου σε ευρώ με συντελεστή τουλάχιστον 1,40.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider