Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση της κοινής Ομάδας Εργασίας, μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ, για την εξέταση πρωτοβουλιών για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους των εγχώριων βιομηχανικών καταναλωτών. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, στο τραπέζι έπεσε η υλοποίηση των «πράσινων» PPAs, το μέτρο της αντιστάθμισης, καθώς και η διερεύνηση σχημάτων κρατικής ενίσχυσης που έχουν επιστρατεύσει άλλα κράτη-μέλη, για να στηρίξουν τον βιομηχανικό τους κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της κοινής Ομάδας Εργασίας είχε αποφασιστεί κατά τη συνάντηση, στα τέλη Οκτωβρίου, της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Όπως είχε γίνει γνωστό, κατά τη συνάντηση μπήκαν στις ράγες σημαντικά μέτρα που μπορούν να «θωρακίσουν» το κόστος λειτουργίας, και επομένως την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανικών καταναλωτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας, ώστε οι σχετικές πρωτοβουλίες να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε νέα κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών.
Διερεύνηση άλλων σχημάτων στην Ε.Ε.
Όπως επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη της βιομηχανίας, στον χθεσινό πρώτο κύκλο εργασιών της κοινής Ομάδας Εργασίας, αποφασίστηκε καταρχάς να εξεταστούν πολιτικές που έχουν θέσει σε εφαρμογή άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να «θωρακίσουν» τους εγχώριους βιομηχανικούς καταναλωτές. Σκοπός είναι να γίνει σε πρώτη φάση μία καταγραφή αυτών των σχημάτων και των αποτελεσμάτων που έχουν στο ενεργειακό κόστος, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο θα ήταν αποτελεσματικό να «μεταφερθούν» και στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώθηκε από όλα τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, είναι επιτακτικό να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός της αντιστάθμισης. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του μηχανισμού είναι βιομηχανίες οι οποίες αποζημιώνονται για το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 (με βάση τους κλάδος που κρίνει επιλέξιμους η Ε.Ε.), ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος «διαρροής άνθρακα».
Το υφιστάμενο σχήμα προβλέπει αποζημιώσεις για την περίοδο 2021-2030, χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα να «τρέχουν» οι καταβολές. Από την πλευρά της βιομηχανίας τέθηκε εκ νέου το ζήτημα αύξησης των προβλεπόμενων κονδυλίων για το 2023, αφού είναι πολύ μικρές οι εισροές από τα δικαιώματα ρύπων. Αυτή τη στιγμή, έχει καθοριστεί στο 11% το ποσοστό των εισόδων από τα δικαιώματα που θα αξιοποιηθεί για τον μηχανισμό της αντιστάθμισης για το τρέχον έτος. Το ΥΠΕΝ συμφωνεί πως το μερίδιο θα πρέπει να ενισχυθεί, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» το ύψος της αύξησης.
Υλοποίηση των «πράσινων» PPAs
Στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης της κοινής Ομάδας Εργασίας ήταν επίσης η ενσωμάτωση του μηχανισμού Demand Response στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές, η οποία δίνει τη δυνατότητα αμοιβής στις βιομηχανίες που αυξομειώνουν την κατανάλωση ρεύματος, ώστε να ικανοποιηθούν ανάγκες του συστήματος (όπως π.χ. υψηλή ζήτησης). Συμφωνήθηκε να εξετασθεί το θέμα αναλυτικά.
Παράλληλα, στο τραπέζι μπήκε και το θέμα απελευθέρωσης ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να υλοποιηθούν τα «πράσινα» PPAs που έχουν υπογράψει αρκετές εγχώριες βιομηχανίες, ώστε να τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Όπως σημειώνουν άνθρωποι του βιομηχανικού κλάδου, που συμμετείχαν στη συνάντηση, πρόθεση του υπουργείου είναι να βρεθεί μία λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και παράλληλα τις εκπομπές τους, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καταλήξει στη φόρμουλα.
Η προώθηση νέων μέτρων για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανικών καταναλωτών έρχεται σε μία συγκυρία όπου έχει «κλειδώσει» η ενίσχυσή τους μέσω του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης (TCTF). Κι αυτό γιατί σε πρόσφατο νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ συμπεριέλαβε διάταξη που «ξεκλειδώνει» τις επιδοτήσεις με αναδρομική ισχύ – δηλαδή από τον Απρίλιο του 2023, όταν κοινοποιήθηκε η σχετική ελληνική πρόταση στην Κομισιόν. Πλέον, αυτό που απομένει είναι η εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις τα ποσά που δικαιούνται.