Τουρκία: Έκκληση σε ξένους επενδυτές για αγορές ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Έκκληση σε ξένους επενδυτές για αγορές ομολόγων
Η ώρα είναι τώρα, αν έρθετε αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις, αναφέρει η διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν δήλωσε ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης πλησιάζει στο τέλος και κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες με τις τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις.

Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026, δήλωσε η Ερκάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40% ύστερα από τον διορισμό της Ερκάν τον Ιούνιο.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν ξεφορτωθεί και απέφευγαν τα ομόλογα σε λίρες το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε μια σειρά ανορθόδοξων μέτρων που στόχο είχαν να αποθαρρύνουν τις ανοικτές πωλήσεις της λίρας. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η Ερκάν, που διορίστηκαν και οι δύο φέτος, άρχισαν να αναθεωρούν αυτές τις πολιτικές, χαλαρώνοντας σταδιακά τους κανονισμούς, ενώ αύξησαν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον εκτινασσόμενο πληθωρισμού.

«Αυτή την εποχή του χρόνου, θα είμαστε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον όσον αφορά τον πληθωρισμό και της νομισματικής σύσφιξης», τόνισε η κεντρική τραπεζίτης. «Αν έμπαιναν ξένοι επενδυτές, η ώρα είναι τώρα. Είναι προφανές ότι αν έρθουν αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις», πρόσθεσε η Ερκάν.

Επίσης ανέφερε ότι υπήρξε αυξανόμενη ζήτηση από ξένους επενδυτές για τουρκικά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ειδικά από τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, τον περασμένο μήνα έκανε γνωστό ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider