Αιφνιδάστηκαν «μερικώς» οι Θεσμοί από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες κατά τους πρώτους υπολογισμούς θα κοστίσουν περί τα 700 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016.
Ήδη από τις 21 Νοεμβρίου όταν και κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή τον Προϋπολογισμό 2017 είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωνόταν η εκτίμησή της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα φτάσει στο 1,09% του ΑΕΠ.
«Λόγω της υπέρβασης του στόχου θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας», σημειώνει χαρακτηριστικά για το θέμα ο προϋπολογισμός που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Βουλή.
Κατά την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει εντός του 2016, μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 ως εφάπαξ κοινωνική παροχή.
Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν τότε καταστήσει σαφές πως θα προτιμούσαν το κοινωνικό μέρισμα να δινόταν εφόσον τεκμηριωνόταν επισήμως πως η υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό είναι «διατηρήσιμη και μόνιμου χαρακτήρα». Αλλά αυτό θα απαιτούσε να παρέλθει ο Απρίλιος του 2017, κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχθηκε, καθώς η παροχή θα περνούσε στο επόμενο έτος που ο στόχος για το πλεόνασμα είναι πολύ υψηλότερος και η κάθε δαπάνη έχει βαρύνουσα σημασία.
Όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές η εντύπωση που είχε δοθεί στους θεσμούς ήταν πως το κοινωνικό μέρισμα θα ήταν της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο τελικά ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί ως 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη των 850 ευρώ θα κοστίσει 617 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστολή της αύξησης 30% του ΦΠΑ σε Λέσβο , Χίο, Σάμο ,Κως και τα νησιά της άγονης γραμμής θα κοστίσει περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Αλλά η 13η σύνταξη και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής δεν είναι οι μοναδικές παροχές που θα βαρύνουν τον εφετινό Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για τα έτη 2016 και 2017 με σκοπό την εφαρμογή των παρακάτω αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δικαιούχους:
- Πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη σε όσους δικαιούχους απώλεσαν την παροχή.
-Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε σε πρώην δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
-Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο/στη σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση απώλειας του ΕΚΑΣ και από τους δύο συζύγους.
- Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όσους απώλεσαν παροχή ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.
- Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε συνταξιούχους που απώλεσαν παροχή ποσού 115 ευρώ μηνιαίως και άνω ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.