Τα 4 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν οι προσκλήσεις σε νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που πρόκειται να εκδοθούν εντός του 2024 ενώ αναμένεται να εισρεύσουν 2,1 δισ. ευρώ ως δημόσια έσοδα στα κρατικά ταμεία από τα αιτήματα ενδιάμεσων πληρωμών που θα υποβληθούν εντός της χρονιάς. Αυτό προβλέπεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2024, το οποίο βάζει στο επίκεντρο τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο αξιοποίησης των Εθνικών και Ενωσιακών Πόρων και τις Δημόσιες Επενδύσεις, αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έμφαση δίνεται στην επίτευξη του Ετήσιου Στόχου Απορρόφησης για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι τελευταίες αιτήσεις για το υπόλοιπο ποσό μέχρι το 100% της απορρόφησης του παλιού ΕΣΠΑ θα υποβληθούν τον Δεκέμβριο 2024, ενώ από τα αιτήματα ενδιάμεσων πληρωμών που θα υποβληθούν εντός του 2024, για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, θα εισρεύσουν ως δημόσια έσοδα στα κρατικά ταμεία 2,1 δισ. ευρώ.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΠΑ: «Παράθυρο» για επιπλέον επιδοτήσεις έως και 100.000 ευρώ στις μικρομεσαίες από τις αλλαγές του de minimis
Παράλληλα, συνεχίζεται η έκδοση νέων προσκλήσεων των Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, μέσω εντάξεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα», «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», «Μεταφορές», «Πολιτική Προστασία» και «Διασυνοριακή Συνεργασία». Για το 2024, προγραμματίζονται 2,9 δισ. ευρώ, αθροιστικά, σε προσκλήσεις σε όλα τα προγράμματα της ΕΓ ΕΤΠΑ & ΤΣ. Επίσης, για το Πρόγραμμα ΕΚΤ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», εκδίδονται νέες προσκλήσεις μέσω εντάξεων χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Οι νέες προσκλήσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που εκδόθηκαν εντός του 2023 και οι περισσότερες εκ των οποίων τρέχουν ακόμη, συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ (3,8 δισ. ευρώ για τα Τομεακά και 2,2 δισ. ευρώ για τα Περιφερειακά Προγράμματα).
Νέο πλαίσιο και ΟΠΣ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει ήδη δρομολογηθεί η θέσπιση νέου πλαισίου για τη διαχείρισή του, με την υιοθέτηση και εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν απλούστευση διαδικασιών ένταξης και χρηματοδότησης, ευέλικτες διαδικασίες ανακατανομής πόρων, νέα αρχιτεκτονική πληρωμών δαπανών για όλα τα έργα, ενίσχυση του προγραμματισμού και της παρακολούθησης δαπανών και εσόδων ΠΔΕ, θέσπιση διαδικασιών ολοκλήρωσης έργων, καθώς και διαδικασίας απολογισμού και αξιολόγησης του συνόλου του Προγράμματος.
Ακόμη προγραμματίζεται η αναβάθμιση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος eΠΔΕ, που υποστηρίζει όλο τον κύκλο ζωής των έργων ΠΔΕ, και η θέση σε λειτουργία του eΠΔΕ ΙΙ. «Οι σαφέστερες και απλούστερες διαδικασίες θα επιταχύνουν την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, ενώ η αναβαθμισμένη παρακολούθηση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της χρήσης των πόρων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων», αναφέρεται σχετικά.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Ανάκαμψης: Αλλαγή ρητορικής των Βρυξελλών για τις απορροφήσεις – Συνεχίζει να στοχεύει ψηλά η Αθήνα
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) στόχος είναι φέτος να συνεχιστεί η ενδυνάμωση των φορέων του και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, ξεκινάει η ενεργοποίηση Τομεακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης με βάση τη νέα δομή της Κυβέρνησης. Παράλληλα, δίνεται βάση στο συντονισμό και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων του ΕΠΑ για ένταξη αιτημάτων φορέων στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών και τη διασφάλιση της υλοποίησής τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση των ειδικών προγραμμάτων Εκτάκτων Αναγκών με ορόσημο έτους την έκδοση πρόσκλησης για την ένταξη έργων.
Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Το 2024 θα εκδοθούν οκτώ νέες προσκλήσεις, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα ΔΑΜ. Οι νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης, ενδεικτικά, αφορούν στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στην ενίσχυση νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων, στο Τεχνολογικό Πάρκο Ζώνης Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, σε σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σε παρεμβάσεις ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού και επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων.
Σε θεσμικό επίπεδο μέσα στο 2024, αναμένεται η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στα οποία καθορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι γενικοί οικοδομικοί όροι και περιορισμοί, κάθε άλλος απαιτούμενος όρος για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης, καθώς και η κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων για την αποκατάσταση των εδαφών στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 20+1 ορόσημα της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο
Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού
Στον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση Επενδύσεων, σχεδιάζεται η έκδοση τριών προκηρύξεων – καθεστώτων ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 για συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ προχωρά η αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στα ήδη προκηρυχθέντα καθεστώτα. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του ν. 4864/2021, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπαγωγής οκτώ νέων επενδυτικών σχεδίων στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας, καθώς και η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων ΕΣΧΑΣΕ.