To αυξημένο ενεργειακό κόστος, οι ελλειπείς υποδομές και η αδυναμία αναζήτησης εργαζόμενων συνιστούν τα βασικά «αγκάθια» για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη, το πρώτο βασικό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. «Η επίλυση του ζητήματος αυτού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% έως το 2027, ενώ μπορεί να αποτελέσει όχημα για την αλλαγή των προτύπων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πηγάζουν από την ανεργία» τονίζει.
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του «Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», η ορθή διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας (με θέσπιση της υποχρεωτικότητας πρακτικής άσκησης), η χρηματοδότηση από φορείς ιδιωτικού τομέα για τεχνική εκπαίδευση, η παροχή ισχυρών κινήτρων για την ανάσχεση του κύματος αστυφιλίας, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και
μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία, συνιστούν για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ζητήματα που χρήζουν άμεσης προώθησης.
Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας αποτελούν ακόμη ένα «αγκάθι» για τον βιομηχανικό κόσμο, ενώ ως αντιστάθμισμα προτείνεται η
εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από επιχειρήσεις, η κατάργηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια των βιομηχανιών με παραγωγούς, η έγκριση του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs, η επαναφορά των χρεώσεων ΥΚΩ στα προ κρίσης επίπεδα και η πρόβλεψη για προστασία των επιχειρήσεων από την πιθανή αύξηση των τιμών.
Οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης και διευκόλυνσης επενδύσεων. Ωστόσο σε μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τον ΣΒΕ, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις, ενώ η κακή ποιότητα των δικτύων και του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.
Στις προτάσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της «χωρητικότητας» του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η αναβάθμιση των υποδομών internet «υψηλών ταχυτήτων», η αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της Πρέβεζας και της Αλεξανδρούπολης και η επέκταση του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
«Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030 εξαρτάται απολύτως από την ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της χώρας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Χρειάζεται όμως, πέρα από την ταχύτατη εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και κωδικοποίηση του, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και μείωση της φοροδιαφυγής» τονίζει η κα Σαράντη.
Στις προτάσεις του Συνδέσμου προς την κυβέρνηση ανήκουν επίσης:
- η αύξηση της χρηματοδότησης σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την τεχνολογική ανάπτυξη,
- η διοχέτευση πόρων των Ταμείων Συνοχής και της αναμόρφωσης του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να εξάγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες
- η παροχή ειδικών και αυξημένων κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας,
- η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και προσαρμογής στις αρχές της πράσινης οικονομίας
- η δημιουργία προγραμμάτων ανάσχεσης του brain drain και προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού και αλλοδαπών στελεχών υψηλής εξειδίκευσης,
- η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και η περαιτέρω απλούστευση του ισχύοντος πλαισίου.