Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Στο πεδίο της ίδιας της οικονομίας, η ψηφιοποίηση παίρνει τη μορφή της καταγραφής των συναλλαγών, της μείωσης των μετρητών και της διασύνδεσης είτε των ταμειακών με την εφορία, είτε των POS με τις ταμειακές. Εδώ έχουν προχωρήσει τα πράγματα σε σχέση με τη σύνδεση των ταμειακών, αυτό είναι ολοκληρωμένο, στέλνουν καθημερινά στην εφορία όλες οι ταμειακές τα στοιχεία τους και η διαδικασία των POS και της διασύνδεσής τους είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει αυτή την περίοδο. Έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία για το τέλος Φεβρουαρίου, σε έναν μήνα περίπου από τώρα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος. Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επιτάχυνση ή κάποια μικρή παράταση, αλλά πάντως είναι ορατό το μέλλον στο οποίο θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την φοροδιαφυγή, τόνισε πως ο υπολογισμός του οικονομικού μεγέθους της δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια, καθώς, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, οι πράξεις αυτές είναι στο σκοτάδι. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι με τους οποίους προσεγγίζεται αυτό το ποσό.
«Όταν μιλάμε για τη φοροδιαφυγή, υπάρχουν δύο μεγέθη τα οποία καμιά φορά τα μπερδεύουμε. Υπάρχει το μέγεθος της παραοικονομίας, οι συναλλαγές οι οποίες δεν καταγράφονται και δεν πληρώνεται φόρος και υπάρχει μετά και η φοροδιαφυγή που είναι το ποσό του φόρου το οποίο χάνεται και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι στα δημόσια ταμεία. Οπότε για να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο νούμερα έχουν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο και 30 και 40 δις, περίπου 25 με 30 δις της παραοικονομίας είναι ένα λογικό νούμερο που αυτό υπονοεί γύρω στα 8, 10, 11 δις φοροδιαφυγής τα οποία δεν καταλήγουν στα ταμεία του κράτους» ανέφερε σχετικά ο κ. Θεοχάρης.
Το υπουργείο χρησιμοποιεί πολλαπλές δράσεις για τον περιορισμό του φαινομένου, ενώ η τεχνολογικές εφαρμογές αξιοποιούνται όπου είναι δυνατόν. «Υπάρχει μια δράση ψηφιοποίησης των διαδικασιών της ίδιας της ΑΑΔΕ. Οι δηλώσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, οι διαδικασίες να γίνονται πιο γρήγορα, να μη χρειάζεται να πηγαίνεις στην εφορία και έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τη συμμόρφωση και να διευκολύνουμε αυτούς οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς και να μην τους ταλαιπωρούμε. Εδώ έχουμε κάνει μια μεγάλη πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε πολύ καλά ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με την εφορία και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Υπάρχει ακόμα δρόμος. Τελευταία ψηφιοποιήσαμε τη φορολογική ενημερότητα και πάρα πολλές, γύρω στις 60 χιλιάδες στους τελευταίους δύο μήνες επισκέψεις στην εφορία καταργήθηκαν και δεν χρειάστηκαν διότι μπόρεσαν οι φορολογούμενοι να πάρουν την ενημερότητα από το ίντερνετ με την αίτηση κατευθείαν και μια σειρά από άλλες δράσεις οι οποίες θα έρθουν το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες και χρόνια» επισήμανε ο κ. Θεοχάρης..