FT: «Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
FT: «Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ
Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες φέτος, 11 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, πρόκειται να τιμωρηθούν από την Κομισιόν για υπερβολικές κρατικές δαπάνες.

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες φέτος, 11 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, πρόκειται να τιμωρηθούν από την Κομισιόν για υπερβολικές κρατικές δαπάνες, όπως διαμηνύουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως τα εν λόγω κράτη - μέλη είχαν πέρυσι δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το όριο του 3% του ΑΕΠ που επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα κινήσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), επιβάλλοντας πρόστιμα στις χώρες της ευρωζώνης εάν δεν διορθώσουν την πορεία τους, ενώ οι χώρες εκτός του ευρώ αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη διεθνή φήμη τους στις αγορές. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα υπερβαίνουν το 3% και δεν σχεδιάζουν να συμμορφωθούν τα επόμενα χρόνια, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα γλυτώσουν τις κυρώσεις.

Παράλληλα, άλλα κράτη - μέλη όπως η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι το έλλειμμά τους θα επανέλθει στο 3% ή κάτω εντός του τρέχοντος έτους και δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για μια προσωρινή παράβαση. «Μπορεί να υπάρχουν οριακές περιπτώσεις», τόνισε μιλώντας στους Financial Times ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως εάν το έλλειμμα μιας χώρας ξεπεράσει προσωρινά το 3% αλλά επιστρέψει σύντομα στον στόχο, τότε ίσως... την γλυτώσει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψιν οι κρατικοί προϋπολογισμοί του 2024.

Η Πολωνία και η Ρουμανία, καθώς και η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης, πιέζουν για εξαίρεση, με το σκεπτικό ότι οι στρατιωτικές δαπάνες που προκλήθηκαν από τη γενική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις έχουν ωθήσει πάνω από το όριο του 3%. «Οι αμυντικές δαπάνες είναι ένας από τους σχετικούς παράγοντες που καθορίζουν εάν θα κινηθεί ή όχι μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις.

Δεν πληρούν ωστόσο όλες οι αμυντικές δαπάνες τα κριτήρια για επιεική μεταχείριση. Σύμφωνα με τους αναβαθμισμένους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, «η αύξηση των κρατικών επενδύσεων στην Άμυνα» μπορεί να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό, δεν ισχύει όμως το ίδιο για επαναλαμβανόμενες αμυντικές δαπάνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Να δωθεί προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού και ειδικά των πυραύλων Aster από τις βιομηχανίες

Attica Group: Δεν υφίσταται η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο Γρύλου

Alpha Real Estate Services: Στα 18,4 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider