Μπαράζ νέων projects στη Γαλλία: Amazon, Microsoft, Morgan Stanley μεταξύ των επενδυτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ νέων projects στη Γαλλία: Amazon, Microsoft, Morgan Stanley μεταξύ των επενδυτών
Η Amazon.com, η Pfizer, η Microsoft Corp. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των εταιρειών που ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία, με μια σειρά από νέες ξένες επενδύσεις που παρουσιάζονται σήμερα.

Η Amazon.com, η Pfizer, η Microsoft Corp. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των εταιρειών που ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία, με μια σειρά από νέες ξένες επενδύσεις που παρουσιάζονται σήμερα.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί 180 CEOs και στελέχη στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών για τη Σύνοδο Κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία». Η εμβληματική εκδήλωση, που διανύει τώρα τον έβδομο χρόνο της, αποτελεί εργαλείο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μακρόν να εκβιομηχανίσει εκ νέου τη χώρα, να απλοποιήσει τους κανονισμούς για την προσέλκυση ξένω εταιρειών και να την καταστήσει οικονομικό κόμβο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Τα 56 projects που θα παρουσιαστούν αντιστοιχούν σε συνολικές επενδύσεις άνω των 15 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ του περασμένου έτους, ανέφερε το Ελιζέ την Κυριακή.

Η Amazon πρόκειται να δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ σε έργα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση των logistics της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και την αύξηση των υπολογιστικών δυνατοτήτων, ειδικά αφιερωμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, στο τμήμα cloud της AWS. Η προσπάθεια αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 3.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Στον φαρμακευτικό τομέα, η Pfizer θα επανεπενδύσει 500 εκατ. ευρώ στη χώρα, ενώ η AstraZeneca ξοδεύει περίπου 365 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Δουνκέρκης, πρόσθεσε το Ελιζέ.

Η Microsoft σχεδιάζει να δαπανήσει 4 δισ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. Στόχος του είναι να βοηθήσει στην εκπαίδευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και να υποστηρίξει 2.500 startups μέχρι το 2027 στη χώρα. Η Microsoft αποκάλυψε φέτος μια συνεργασία και επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ στο Mistral AI, μια παριζιάνικη startup που ανταγωνίζεται την OpenAI.

Η Morgan Stanley επεκτείνει την ευρωπαϊκή της πανεπιστημιούπολη στη γαλλική πρωτεύουσα, με ένα παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Η αμερικανική τράπεζα αύξησε ήδη το προσωπικό της στο Παρίσι σε περίπου 400 άτομα από 150 από το 2021. Θα προσθέσει 100 υπαλλήλους σε όλα τα τμήματα της στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει 90 υπαλλήλους τώρα και μπορεί να αυξηθεί σε 120, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Morgan Stanley.

Η First Abu Dhabi Bank και η Zenith Bank της Νιγηρίας πρόκειται επίσης να ανοίξουν γραφεία στο Παρίσι, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ. Αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στον Κόλπο και στην αγγλόφωνη Αφρική και θα δείξουν ότι το Παρίσι γίνεται βασικός τόπος για παίκτες από όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Λεμέρ.

Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται δύο εργοστάσια που θα βοηθήσουν τη Γαλλία να γίνει ηγέτιδα της «βιομηχανίας απανθρακοποίησης». Η ελβετική KL1 πρόκειται να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο διύλισης νικελίου με 200 υπαλλήλους στο Blanquefort, κοντά στο Μπορντό. Το μέταλλο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Η γερμανική start-up Lilium θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 400 εκατ. ευρώ που συναρμολογεί ηλεκτρικά τζετ κάθετης απογείωσης στη νοτιοδυτική Γαλλία, δημιουργώντας έως και 850 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Λεμέρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider