Με το βλέμμα στις αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την ημέρα μετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τάξη στο πολυδιάσπαρτο θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με νέο νομοσχέδιο που οδεύει προς τη Βουλή.
Βασικοί στόχοι του νέου θεσμικού πλαισίου είναι αφενός να συγκεντρωθούν όλες οι σχετικές διατάξεις που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορους νόμους που πάνε πίσω έως και τη δεκαετία του ’50. Αφετέρου, βασική επιδίωξη είναι να αυξηθεί η διαφάνεια και να απλοποιηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης των έργων και των δράσεων του ΠΔΕ επιταχύνοντας την εκτέλεση των έργων.
Το νέο πλαίσιο θα δίνει βάρος και στη διαχείριση του κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση, το οποίο απαιτεί και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασής τους, ένα σημείο που ιστορικά πάσχει η χώρα μας. Ξεκινώντας από το 2026 και με ορίζοντα 20ετίας το νέο πλαίσιο θεσμοθετεί ειδική εποπτεία των μεγάλων έργων που κατασκευάζονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Παράλληλο με το νέο θεσμικό πλαίσιο, προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος του ΠΔΕ (e-ΠΔΕ II), με προβλέψεις για διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου όπως το Gov-ERP κ.α.
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο πλαίσιο διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προωθούνται ρυθμίσεις όπως:
- Δημιουργία ειδικού μηχανισμού για την πλήρης έλεγχο του συνόλου των δημοσίων έργων
- Ταχύτερες διαδικασίες ένταξης στο νέο πρόγραμμα των νέων έργων
- Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, εθνικών και κοινοτικών.
- Ταχύτερη χρηματοδότηση με ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών.
- Ειδική εποπτεία έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
- Διαχωρισμό των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται με την αρωγή ευρωπαϊκών φορέων.
- Διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση
- Ανάλυση του κόστους που θα αναλάβει το Δημόσιο για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ.
Η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο απαραίτητη για να μπορέσει να εκτελεστεί το ΠΔΕ που τα επόμενα χρόνια λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης θα κινείται στα επίπεδα του 5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι για το 2024 προβλέπεται συνολικά να δαπανηθούν μέσω του ΠΔΕ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι συνολικού ύψους 12,167 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας.