Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Απρίλιο – Αυξημένες κατά 5,4% οι τιμές των τροφίμων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Στο 3,1% τον Απρίλιο – Αυξημένες κατά 5,4% οι τιμές των τροφίμων
Αρκετά υψηλότερες παραμένουν για έναν ακόμη μήνα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει αύξηση 5,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αντίθετα, τον Απρίλιο καταγράφεται υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή το κύμα των ανατιμήσεων επιμένει στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στα εστιατόρια αλλά και στις μεταφορές.

Στο 3,1% επιβραδύνθηκε οριακά ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 3,2% που ήταν τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Αρκετά υψηλότερες παραμένουν για έναν ακόμη μήνα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει αύξηση 5,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Για ακόμη ένα μήνα, τον Απρίλιο καταγράφεται υποχώρηση των τιμών της ενέργειας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ την ίδια στιγμή το κύμα των ανατιμήσεων επιμένει στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό και στα εστιατόρια αλλά και στις μεταφορές.

Ο Εναρμονισμένος ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3,2%, όπως είχε ανακοινώσει και στα προκαταρκτικά στοιχεία της η Eurostat.

Ειδικότερα για τα τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος των τιμών στον Δείκτη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν της τάξης του 5,4% από 5,3% που ήταν τον Μάρτιο. Ενδεικτικό είναι πως παρά την ετήσια οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατέγραψε αύξηση της τάξης του 0,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.

Σε ετήσια βάση, οι υψηλότερες αυξήσεις προήλθαν σε στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

Υψηλές ανατιμήσεις της τάξης του 5,2% καταγράφηκαν και στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια» , λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Αύξηση μεγαλύτερη του Γενική Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν ακόμη οι ομάδες της «Ένδυσης – Υπόδησης» (4%) «Υγείας» (3,6%), της Εκπαίδευσης (3,5%) και των Μεταφορών (3,1%). Μειώσεις τιμών είχαμε μόνο στις «Επικοινωνίες» (-1,3%) λόγω της μείωσης τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες και στην «Στέγαση» (-0,5%) λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Αύξηση 63,7% στην τιμή του ελαιόλαδου

Την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών τον Απρίλιο καταγράφει το ελαιόλαδο η τιμές του οποίου εκτινάχθηκαν κατά 63,7%, και ακολουθούν τα αεροπορικά εισιτήριο (15,1%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%), το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (12,5%) και τα φρούτα (11,6%).

Αντίθετα μείωση τιμών κατά 26,9% παρουσίασαν το φυσικό αέριο (-26,9%), τα βρώσιμα έλαια εκτός του ελαιόλαδου (-16,6%), ο ηλεκτρισμός (-7,4%), τα ζυμαρικά (-3,5%) και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (-1,4%).

Οι μηνιαίες ανατιμήσεις

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη μηναία αύξηση καταγράφηκε στην ομάδα Ένδυση – Υπόδηση (3,5%) και μετά στην ομάδα Μεταφορές (0,7%). Μείωση καταγράφηκε μόνο στην Στέγαση, λόγω των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Έσβησε χρέη 1,75 δισ. ευρώ – 28% το μέσο «κούρεμα» από τράπεζες και servicers, 16,72% από το Δημόσιο

Νυχτερινό ρεύμα: Προς «μεταφορά» στο μεσημέρι οι μειωμένες χρεώσεις – Τι εξετάζεται για αλλαγή ωραρίου

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το ΠΔΕ – Οι στόχοι για μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στα έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider