Μειώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το α’ τρίμηνο – Αυξημένα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το α’ τρίμηνο – Αυξημένα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου
Στα 15,697 δισ. ευρώ το λεγόμενο «μαξιλάρι» διαθεσίμων (cash buffer account), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Στα 356,050 δισ. ευρώ μειώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το α’ τρίμηνο του έτους, από 356,695 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Την ίδια στιγμή τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 35,663 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου από 33,624 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023.

Στα ταμειακά διαθέσιμα περιλαμβάνονται περίπου 15,697 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν το λεγόμενο «μαξιλάρι» (cash buffer account) που δημιουργήθηκε από εκταμιεύσεις δανείων του τρίτου μνημονίου και είναι «δεσμευμένο» για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Μάλιστα όπως έχει γράψει το insider.gr με δεδομένο πως τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σταδιακής απομείωσης του «cash buffer» και η αξιοποίησή του για να μειωθεί το υπόλοιπο των εντόκων ή άλλων χρεογράφων με μικρή διάρκεια.

Όπως προκύπτει από το προφίλ του δημοσίου χρέους, τα 69,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 17,2%) αφορούν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια με διάρκεια έως 1 έτος. Τα 48,8 δισ. ευρώ (12%) αφορούν σε ομόλογα με διάρκεια έως 5 έτη και το 70,8% των ομολόγων ήτοι 287 δισ. ευρώ αφορούν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.

Σχετική «ανάσα» δίνουν οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της χώρας, καθώς με την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα επιτρέπουν την συνεχή πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές και τις τακτικές εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων.

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (1,33%) λόγω του μεγάλου μεριδιού των επίσημων δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκά επιτόκια. Από το συνολικό χρέος, μόνο το 26% είναι διαπραγματεύσιμο στη δευτερογενή αγορά, ενώ το υπόλοιπο 74% αφορά στα διακρατικά δάνεια των μνημονίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΦΠΑ εστίασης: Στο τραπέζι νέα παράταση του χαμηλού συντελεστή στον καφέ

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πάνω από 1.700 ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτηση - Τι αλλάζει στην Κοινωνική Αντιπαροχή

Offshore αιολικά: Το 2026-2027 ο πρώτος διαγωνισμός – «Στο κάδρο» η ανατολική Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider