Παραγωγική φαρμακοβιομηχανία: Περί τα 200 εκατ. τα σχέδια προς «ενίσχυση» μέσω του επενδυτικού clawback

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραγωγική φαρμακοβιομηχανία: Περί τα 200 εκατ. τα σχέδια προς «ενίσχυση» μέσω του επενδυτικού clawback
Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU.

Αιτήματα για «χρηματοδότηση» επενδυτικών προγραμμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την φαρμακοβιομηχανία της χώρας στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του επενδυτικό clawback, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τη διαδικασία συμψηφισμού του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος) με επενδυτικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025, με το ποσό της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων έληξε χθες, Πέμπτη (30/5), και τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια φέρονται να έχουν καταθέσει οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ, DEMO, ΕΛΠΕΝ, RAFARM, Faran και Boehringer Ingelheim.

Σημειώνεται ότι, ήδη, η ΒΙΑΝΕΞ υλοποιεί επένδυση σε Ερευνητικό Κέντρο στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών, η Demo έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο και φέρεται να προχωρά σε σημαντική επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα, η ΕΛΠΕΝ υλοποιεί επένδυση στην περιοχή της Κερατέας για παραγωγή φαρμάκων, η RAFARM επίσης υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Παιανίας, η Boehringer αναπτύσσει νέο εργοστάσιο για παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων και η Faran σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας νέας σύγχρονης ερευνητικής και παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη.

Clawback: Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU και αφορά στο συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής. Ως ποσό υποκείμενο σε συμψηφισμό θεωρείται και η έκπτωση την οποία χορηγούν οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) ή οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους με την Επιτροπή διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η οποία αντιστοιχεί έως το ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback) που θα καταλογιζόταν σε βάρος τους εάν δεν είχαν ενταχθεί σε κλειστό προϋπολογισμό.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεισφέρει στη μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του. Παράλληλα, στοχεύει στην αντιστροφή της τάσης αυξήσεως και την ταυτόχρονη ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων του clawback, με αντιστάθμιση ενός ποσοστού των επενδύσεων μιας φαρμακευτικής εταιρείας με το οφειλόμενο ποσό clawback των υπόχρεων εταιρειών την περίοδο 2024-2025, όπως και με πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος,
Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα
40.000.000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:
Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο,
Κρήτη
35.000.000

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:
Αττική
70.000.000
Στερεά Ελλάδα 5.000.000
ΣΥΝΟΛΟ 150.000.000,00

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις θεσμοθετήθηκε το 2019. H εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε, με πόρους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ στο τέλος του 2021 εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το ποσό του συμψηφισμού clawback - επενδύσεων για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 είχε οριστεί στα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία συμψηφίζονται με το clawback που καταβάλλουν οι εταιρείες σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ενεργειακή συμμαχία» Ελλάδας – Αιγύπτου: Στο επίκεντρο διασύνδεση, φυσικό αέριο και CCS

Οικονομικό κλίμα Ελλάδας: Ώθηση από Τουρισμό και Ταμείο Ανάκαμψης – Ισχυρή άνοδος στις 111 μονάδες το Μάιο

Σ. Κόκκαλης: Η επόμενη μέρα για Intracom, Ασφάλειες, Ακίνητα, Intralot – Πώς θα μπει στο ΧΑ η Ευρώπη Holdings

gazzetta
gazzetta reader insider insider