Ρεύμα: Έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής για αναδρομικό «καπέλο» 300 εκατ. στους προμηθευτές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής για αναδρομικό «καπέλο» 300 εκατ. στους προμηθευτές
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά οι περισσότερες εταιρείες για το 1ο εξάμηνο του 2022, λόγω των αισθητά αυξημένων ρευματοκλοπών έναντι των προβλέψεων, σε συνδυασμό με τις... εκτροχιασμένες υψηλές χονδρεμπορικές τιμές της ενεργειακής κρίσης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ένα «άνοιγμα» 300 εκατ. ευρώ περίπου -το οποίο βάλει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς των εταιρειών προμήθειας- από την οριστικοποίηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες θα πρέπει να χρεωθούν για το 1ο εξάμηνο του 2022. Κι αυτό γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δεν έχει ακόμη εγκρίνει τους υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τις οριστικές εκκαθαρίσεις, από τους οποίους προέκυψαν οι έξτρα ποσότητες για πληρωμή από τους παρόχους, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Διαχειριστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά κανόνα σε αυτούς τους υπολογισμούς που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, και εισηγείται προς τη Ρυθμιστική Αρχή για τον λεγόμενο «συντελεστή κανονικοποίησης», τα ποσά που καλείται να πληρώσει αναδρομικά κάθε προμηθευτής είναι της τάξης των λίγων εκατομμυρίων ευρώ – και όχι των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προέκυψαν αυτή τη φορά για τη συντριπτική πλειονότητα των παρόχων.

Βασικός λόγος για το ηλεκτροσόκ στο πρώτο μισό του 2022, είναι πως εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες οι έξτρα ποσότητες, απ' ό,τι οποτεδήποτε στο παρελθόν. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πραγματικές ρευματοκλοπές, που προέκυψαν τελικά, είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις προβλέψεις.

Αδύνατη η ανάκτηση μέσω των πελατών

Την ίδια στιγμή, οι επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να χρεωθούν στις εταιρείες με τις χονδρεμπορικές τιμές που ίσχυαν το επίμαχο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο όμως ότι το 1ο εξάμηνο βρισκόταν μέσα στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης -όταν η αγορά ηλεκτρισμού είχε κυριολεκτικά εκτροχιαστεί- ο συνολικός «λογαριασμός» αθροίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ο έλεγχος της ΡΑΑΕΥ αφορά και την καθυστέρηση, εκτός από το αν ευσταθεί το πρωτόγνωρο άλμα στις οριστικές εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της λιανικής ρεύματος, αν η διερεύνηση της Ρυθμιστικής Αρχής δεν οδηγήσει σε διορθώσεις προς τα κάτω των χρεώσεων, το ποσό που προκύπτει για κάθε υπόχρεη εταιρεία είναι τόσο υψηλό, που είναι αδύνατον να αποσβεστεί στο σύνολό του, με τη μετακύλισή του στους υφιστάμενους πελάτες της. Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ένα σημαντικό «καπέλο» στις χρεώσεις του προμηθευτή, που θα τον καθιστούσε αυτομάτως μη ανταγωνιστικό.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι κρίσιμο είναι επίσης ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστέρησε τους υπολογισμούς για τις οριστικές εκκαθαρίσεις, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2023. Κι αυτό γιατί μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους παρέχονταν επιδοτήσεις από την πολιτεία, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσαυξήσουν τις χρεώσεις τους για να ανακτήσουν τα σχετικά ποσά, με το «μαξιλάρι» των επιδοτήσεων που θα «κούρευαν» ένα ποσοστό τους.

Καταμέτρηση όλων των παροχών

Τη διερεύνηση από τη ΡΑΑΕΥ είχαν ζητήσει με επιστολές τους τόσο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), όσο και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Ο ΕΣΠΕΝ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η διαμόρφωση των πραγματικών απωλειών (τεχνική και μη) πάνω από τις προβλέψεις, οφείλεται στην προφανή αδυναμία του Διαχειριστή να περιορίσει την αύξηση των ρευματοκλοπών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι μέχρι την οριστική εκκαθάριση ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να έχει διασφαλίσει ότι έχει λάβει ενδείξεις από όλους τους μετρητές που εκπροσωπούνται από τους προμηθευτές στο επίμαχο εξάμηνο. Ακόμη χειρότερα, με βάση την υφιστάμενη μεθοδολογία, όσες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν καταμετρηθεί ενσωματώνονται στις μη τεχνικές απώλειες, με συνέπεια να «φουσκώνουν» λανθασμένα ακόμη περισσότερο τις ρευματοκλοπές.

Μέσω του «συντελεστή κανονικοποίησης», καταρχάς οριστικοποιούνται αναδρομικά οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που κλάπηκαν (και επομένως δεν τιμολογήθηκαν). Οι ποσότητες αυτές καταβάλλονται από τους προμηθευτές, μετακυλίοντας τα ποσά αυτά στους πελάτες τους. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόβλεψη για τις απώλειες στο 1ο εξάμηνο του 2022 ήταν στο 13,57% -ποσοστό με το οποίο επιβαρύνονταν τότε οι εταιρείες- με τον συντελεστή κανονικοποίησης να προσθέτει αναδρομικά ένα επιπλέον 3,28%.

Επίσης, οριστικοποιούνται για κάθε εταιρεία οι πραγματικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησαν οι πελάτες της (βάσει των μετρήσεων των «ρολογιών» τους), «διορθώνοντας» τις ποσότητες που εκείνη είχε αγοράσει από τη χονδρεμπορική αγορά για να τους εξυπηρετήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων από τον καύσωνα

Ενέργεια: Σχέδιο για «γκάζι» στην αποθήκευση – Χωρίς επιδότηση το πρώτο «κύμα» μπαταριών

Ρεύμα: Άνοδο της κατανάλωσης φέρνει ο καύσωνας – Την Πέμπτη τα δύσκολα, πιέσεις στις τιμές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider