«Μπαίνουν σε τάξη» οι περικοπές ΑΠΕ – Έρχεται «κόφτης» και στα μικρότερα έργα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπαίνουν σε τάξη» οι περικοπές ΑΠΕ – Έρχεται «κόφτης» και στα μικρότερα έργα
Το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποκτήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και οι μονάδες στο δίκτυο διανομής, με βάση ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μπορεί πλέον να απορριφθεί ενέργεια από όλες τις εγκατεστημένες ΑΠΕ, όταν υπάρχει υπερπαραγωγή και απειλείται το σύστημα με μπλακάουτ.

Στις ράγες μπαίνει ο εξορθολογισμός των περικοπών ΑΠΕ, ώστε σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, να εφαρμόζεται «ψαλίδι» στην παραγωγή όλων των υπόχρεων έργων που είναι εγκαταστημένα στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Κι αυτό γιατί με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, άνοιξε ο δρόμος ώστε να μπορούν να υπάρξουν και απορρίψεις παραγωγής από τα μικρότερα έργα, ισχύος άνω των 400 kW, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι περικοπές ΑΠΕ γίνονται όταν η παραγωγή των ΑΠΕ υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση και τις τυχόν εξαγωγές. Σε αυτή την περίπτωση, «μένουν εκτός συστήματος» τόσες «πράσινες» Μεγαβατώρες όσες χρειάζεται για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει τα έργα να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό τηλεχειρισμού, ώστε ο Διαχειριστής να μπορεί να περιορίζει από απόσταση την παραγωγή τους. Μέχρι τώρα, τέτοιο εξοπλισμό διαθέτουν όλοι οι μεγαλύτεροι πράσινοι σταθμοί, που είναι διασυνδεδεμένοι στο σύστημα μεταφοράς.

Διόρθωση της στρέβλωσης

Αντίθετα, στην πλειονότητα των έργων που υπάρχουν στο δίκτυο διανομής δεν υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού, με συνέπεια να μην περικόπτονται. Κάτι που σημαίνει πως οι μεγαλύτερες μονάδες ΑΠΕ, στο σύστημα μεταφοράς, αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο «μερίδιο» περικοπών, από αυτό που κανονικά τους αναλογεί. «Μερίδιο» που, όπως είναι φυσικό, μεταφράζεται και σε μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από αυτή που κανονικά τους αναλογεί.

Η στρέβλωση αντιμετωπίστηκε από το ΥΠΕΝ σε πρόσφατο νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίσθηκε η υποχρέωση των μικρών σταθμών να αποκτήσουν κι εκείνοι εξοπλισμό τηλεχειρισμού. Έτσι, η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ έρχεται σε συνέχεια του νομοσχεδίου, όπου προβλεπόταν η έκδοσή της, ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί σχετικά με τις προδιαγραφές του εξοπλισμού που πρέπει να προσθέσουν.

Όπως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο, τα μεγαλύτερα από τα… μικρά έργα στο δίκτυο διανομής (ισχύος πάνω από 1 MW) θα πρέπει να εξοπλιστούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Για τα μικρότερα από τα μικρά έργα (ισχύος από 400 kW έως 1 MW), η σχετική προθεσμία ορίζεται στις 13 Δεκεμβρίου 2024, η οποία εξαρτιόταν από τον χρόνο ανακοίνωσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Αύξηση των περικοπών

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα ο ΔΕΔΔΗΕ εφάρμοζε περικοπές σε ένα ποσοστό των μονάδων που είναι εγκατεστημένα στο δίκτυο διανομής, περίπου σε έργα 1,5 GW. Ωστόσο, αυτό κατά κανόνα δεν γινόταν μέσω τηλεχειρισμού, αλλά με το «κόψιμο» της ηλεκτρικής γραμμής στην οποία είναι εγκατεστημένα αυτά τα έργα – για αυτό και μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε έργα σε ηλεκτρικές γραμμές όπου δεν συνδέονται και καταναλωτές, οι οποίοι προφανώς δεν θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Το «κόψιμο» αυτό ωστόσο δημιουργούσε μία σειρά από παρενέργειες, όπως βλάβες σε ηλεκτρονικά συστήματα των πάρκων, καθώς και το γεγονός ότι η παραγωγή τους δεν περιοριζόταν απλώς, αλλά μηδενιζόταν. Για αυτό και επιστρατευόταν μόνον όταν δεν έφταναν οι περικοπές των μεγαλύτερων έργων.

Με δεδομένο πάντως ότι το επόμενο «κύμα» περικοπών θα προκύψει το επικείμενο φθινόπωρο, και πάλι θα τις επωμιστούν τα μεγαλύτερα έργα – αν και για τελευταία φορά. Επίσης, ο «εκδημοκρατισμός» των απορρίψεων ενέργειας μπορεί να σημαίνει πως θα περιοριστεί το «ψαλίδι» στα μεγαλύτερα έργα, ωστόσο για το σύνολο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ οι περικοπές πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα καθυστερήσει η λειτουργία των πρώτων μπαταριών. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, εκτιμάται ότι το φθινόπωρο του 2025, το «ψαλίδι» θα φτάσει μέχρι και τα 8 GW, όταν το έως τώρα ρεκόρ (που σημειώθηκε τις ημέρες του Πάσχα) ήταν 5,4 GW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider