BoE: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο στόχο 2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο στόχο 2%
Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η BoE, παρά το γεγονός ότι επετεύχθη ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίασή της, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε τον στόχο του 2%.

Συγκεκριμένα η BoE, διατηρεί το βασικό επιτόκιο της σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, επίπεδα όπου παραμένει από τον Αύγουστο του 2023.

Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διακοπής, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της περικοπής, όπως και κατά τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Μάιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές μειώθηκαν στο 2% τον Μάιο, επιτυγχάνοντας τον στόχο της κεντρικής τράπεζας ενόψει των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη μια απότομη «έκρηξη» πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα συνεχιζόμενα υψηλά ποσοστά υπηρεσιών και ο βασικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν τη δυνατότητα συνεχιζόμενης ανοδικής πίεσης.

«Η περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής επιβαρύνει τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία, οδηγεί σε μία πιο χαλαρή αγορά εργασίας και μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει η BoE.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα» επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας

Κύπρος: Υπερκαλύφθηκε το 7ετές ομόλογο - Πάνω από 9 δισ. ευρώ προσφορές

ΕΚΤ: Πώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider