Την πεποίθησή της ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε σημείο καμπής εξέφρασε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, τονίζοντας ότι περαιτέρω επιβράδυνσή της θα σήμαινε περισσότερη ανεργία, ενώ ξεκαθάρισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο στη μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ντάλι που συμμετέχει φέτος στην ψηφοφορία για την νομισματική πολιτική, δήλωσε ότι για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, θα χρειαστεί να καταγραφεί περιορισμένη ζήτηση, τουλάχιστον από τους καταναλωτές. «Μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας έχει προσαρμοστεί αργά και η ανεργία έχει αυξηθεί. Πλησιάζουμε, όμως, στο σημείο που το καλό αποτέλεσμα είναι λιγότερο πιθανό», ανέφερε σε συνέντευξή της.
«Η μελλοντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ανεργία, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουν και να αναπροσαρμόσουν όχι μόνο τις κενές θέσεις εργασίας αλλά και τις υπάρχουσες. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», έσπευσε να συμπληρώσει.
Η αξιωματούχος της Fed δήλωσε ότι η ασταθής πορεία των στοιχείων για τον πληθωρισμό φέτος δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ωστόσο οι πρόσφατες μετρήσεις που φανερώνουν πτώση τιμών είναι πιο αισιόδοξες. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια διεμήνυσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν η οικονομία βρίσκεται πράγματι σε τροχιά σταθεροποίησης των πιέσεων.
Μάλιστα, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι ανοιχτοί στα διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσε να ακολουθήσει η οικονομία. «Για να είναι κατάλληλη, η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι εξαρτώμενη από τα στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, εάν ο πληθωρισμός αποκλιμακωθεί πιο αργά από ό,τι αναμένεται, η κα Ντάλι θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα. Εάν όμως, ο πληθωρισμός υποχωρήσει ταχύτερα ή η αγορά εργασίας «ψυχρανθεί» περισσότερο από το αναμενόμενο, θα ήταν απαραίτητη η μείωση των επιτοκίων, όπως διευκρίνισε.