Κνοτ (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει κάποια περίπτωση για μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο - «Ανοιχτό» το θέμα τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει κάποια περίπτωση για μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο - «Ανοιχτό» το θέμα τον Σεπτέμβριο
Δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι «ανοικτή» επάνω στο θέμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Νοτ

Δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι «ανοικτή» επάνω στο θέμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ σε γερμανική εφημερίδα, ενώ πρόσθεσε πως οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω χαλάρωση είναι κατάλληλες προς το παρόν.

«Δεν βλέπω κάποια περίπτωση για άλλη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο», τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Handelsblatt σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. «Η επόμενη συνάντηση που θα είναι πραγματικά "ανοιχτή" για το θέμα και πάλι θα είναι τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε.

Ο Νοτ επισήμανε ότι είναι «ικανοποιημένος» με την πρόοδο της ΕΚΤ στη μείωση του πληθωρισμού, η οποία βλέπει τον στόχο του 2% να επιτυγχάνεται στα τέλη του 2025, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ανεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς τότε θα έχει βρεθεί να είναι εκτός στόχου επί τεσσεράμισι χρόνια.

Μία καθυστέρηση στην επιστροφή στο 2% θα σήμαινε τότε ακόμη πιο αργές περικοπές στο επιτόκιο καταθέσεων 3,75%, το οποίο εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό για να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Προς το παρόν, ωστόσο, όλα φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο, είπε ο Κνοτ.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη πολιτική μας στάση και με τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Κνοτ, ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε πιο συντηρητική στάση, αλλά τώρα θεωρείται περισσότερο κεντρώος.

Πλέον οι αγορές βλέπουν μεταξύ μία με δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και λίγο περισσότερες από τέσσερις κινήσεις τους επόμενους 18 μήνες, υποδηλώνοντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει πάνω από το 3% στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

«Όσο είμαστε πάνω από το 3%, συνεχίζουμε να ακολουθούμε περιοριστική πολιτική», τόνισε ο Κνοτ. «Και αυτό θα ισχύει για το ορατό μέλλον, πέρα ​​από το οποίο δεν μπορώ να κάνω ουσιαστικές δηλώσεις» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λεμέρ: Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι κίνδυνος για τη χώρα

Τι φέρνει η επόμενη μέρα στη Γαλλία - Σκληροί συμβιβασμοί και υψηλά δημοσιονομικά ρίσκα

Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider