ΟΟΣΑ για φορολογία επιχειρήσεων: Χαμηλοί συντελεστές, λίγο αποδίδουν

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ για φορολογία επιχειρήσεων: Χαμηλοί συντελεστές, λίγο αποδίδουν
Μόλις το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας μας προέρχεται από την φορολόγηση των επιχειρήσεων, απόδοση που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις των χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ.

Μόλις το 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας μας προέρχεται από την φορολόγηση των επιχειρήσεων, απόδοση που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις των χωρών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, μαζί με την Λετονία (3%), την Ουγγαρία (4%) την Ιταλία (4%) και την Εσθονία (5%), σύμφωνα με την έκθεση OECD Corporate Tax Statistics 2024 που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 2021 το μέσο μερίδιο των εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων στα συνολικά φορολογικά έσοδα έφτασε το 16% ανάμεσα στις 123 περιοχές που εξετάζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία πάντως καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις ανά γεωγραφική περιοχή και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Γενικότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των επιχειρήσεων είναι το μικρότερο στο 10,2%, και ακολουθούν οι χώρες τις Λατινικής Αμερικής με 15,4%, οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού με 18,2% και οι χώρες της Αφρικής με 18,7%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μεγάλες αποκλίσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους συντελεστές φορολόγησης που επίσης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ενώ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και άλλοι παράγοντες όπως ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μια χώρα, η βάση φορολόγησης, η φάση που βρίσκεται η οικονομία και τα έσοδα από άλλες μορφές φορολόγησης όπως στα ατομικά εισοδήματα και την κατανάλωση.

«Γενικά οι διαφορές στα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων ως ποσοστό των συνολικών εσόδων δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ως αποτέλεσμα της μεταφοράς κερδών, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί, αν και η μεταφορά κερδών μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις», σημειώνεται σχετικά στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την φορολόγηση των επιχειρήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζονται μικρότερες διαφοροποιήσεις, καθώς στην πλειοψηφία των χωρών που εξετάζει η έκθεση το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται από 2% έως 5%. Στη χώρα μας είναι στο 2% όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 3,3%.

Οι φορολογικοί συντελεστές

Με φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών στο 22% η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των 143 χωρών που μελετά ο ΟΟΣΑ για το 2024. Συνολικά οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν σταθεροί την περίοδο 2021-2024 μετά από μια συνεχόμενη υποχώρηση που κατέγραφαν για δύο δεκαετίες.

Ειδικότερα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών υποχώρησε από το 28% που ήταν το 2008 στο 21,7% το 2019 και το 21,1% το 2024. Από τις 143 χώρες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ οι 25 είχαν συνολικό συντελεστή ίσο ή και μεγαλύτερο από 30% το 2024.

Ο συντελεστής αυτός (Statutory corporate income tax rate -STR) δείχνει τον ονομαστικό συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και μπορεί να αξιοποιηθεί για να συγκριθεί η φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών ανά περιοχή και διαχρονικά. Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο συντελεστής αυτός μετράει τον ονομαστικό φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανά επιπλέον μονάδα εισοδήματος, χωρίς να υπολογίζονται ειδικές διατάξεις και για αυτό αν και αξιοποιείται σε μελέτες για την μεταφορά κερδών ανάμεσα στις χώρες, δεν δίνει όλη την εικόνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Πιο «ανοιχτή» η ελληνική οικονομία – Λιγότερα τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις

Τέσσερα παραδείγματα γυναικείας επιχειρηματικότητας – Το όραμα, οι προκλήσεις και οι προοπτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider