ΔΝΤ: Η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος
Συνεχίζει να πιστεύει ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συνεχίζει να πιστεύει ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ, τόνισε επίσης ότι η Fed θα πρέπει να παραμείνει προσεκτική, ακόμη και όταν η πτώση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο αυξάνει τις προσδοκίες για νωρίτερη μείωση των επιτοκίων.

Η Κόζακ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης που δείχνει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ υποχώρησε 0,1% τον Ιούνιο, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Υποστηρίζουμε την εξαρτώμενη από τα δεδομένα και προσεκτική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Αναμένουμε επίσης ότι η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος και αυτή η εκτίμηση συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε η Κόζακ.

Σημείωσε επίσης ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν «αξιοσημείωτα ισχυρή» και ότι οι μεγάλες ομοσπονδιακές δαπάνες για την ανακούφιση από τον COVID-19 και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθαρή ενέργεια και ημιαγωγούς θα έχουν διαρκή θετικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο η Κόζακ επανέλαβε την μακροχρόνια σύσταση του ΔΝΤ προς τις ΗΠΑ να περιορίσουν το αυξανόμενο χρέος τους.

«Τώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ υψηλό και τώρα είναι η ώρα, ειδικά που η οικονομία είναι ισχυρή, να αναλάβουμε δράση για να θέσουμε το χρέος προς το ΑΕΠ σε αποφασιστική καθοδική πορεία. Και αυτό θα απαιτήσει ένα ευρύ σύνολο δημοσιονομικών μέτρων», δήλωσε η Κόζακ.

Το ΔΝΤ εκτιμά τώρα ότι οι καθαρές πληρωμές τόκων των ΗΠΑ για το ομοσπονδιακό χρέος προβλέπεται να φτάσουν το 3,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το δημοσιονομικό 2024, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, από 2,4% το οικονομικό 2023 λόγω υψηλότερων επιτοκίων. Αυτή η αναλογία «θα παραμείνει αυξημένη ακόμη και μεσοπρόθεσμα» λόγω των υψηλότερων ελλειμμάτων και των επιπέδων χρέους, πρόσθεσε η Κόζακ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μουσαλέμ (Fed): «Ενθαρρυντικά» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Βρετανία: Αυξήσεις φωτιά στο νερό τα επόμενα πέντε χρόνια

UBS για γαλλικές εκλογές: Πιέσεις και ρίσκο στα assets - Ποια θα ήταν η καλύτερη κυβέρνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider