Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό
«Υπήρξε κάποια πρόοδος που μείωσε τον πληθωρισμό, αλλά παρατηρούνται ακόμα πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες για υποδομές, αναδιάρθρωση του εμπορίου, εν μέσω της παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών».

Νέα προειδοποίηση για τον πληθωρισμό παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές, εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον. «Υπήρξε κάποια πρόοδος που μείωσε τον πληθωρισμό, αλλά παρατηρούνται ακόμα πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες για υποδομές, αναδιάρθρωση του εμπορίου, εν μέσω της παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών», υπογράμμισε.

«Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά» επεσήμανε ο ισχυρός άνδρας και CEO της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της μεγεθών που κατέγραψε κέρδη 4,40 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με 4,19 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές της LSEG.

Όσον αφορά τα έσοδα, ανήλθαν στα 50,99 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών της LSEG για 49,87 δισ. δολάρια. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 18,15 δισ. δολάρια ή 6,12 δολάρια ανά μετοχή. Μετά από πολλά «τεστ αντοχής» που έχει περάσει η JPMorgan τον τελευταίο καιρό, ενδέχεται τα υψηλότερα επιτόκια να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις στους πελάτες της.

Ο Ντάιμον ενώθηκε με πολλούς οικονομολόγους κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 855 dis. δολάρια περισσότερα από όσα εισέπραξε το οικονομικό έτος 2024. Για το δημοσιονομικό 2023, οι δαπάνες για το έλλειμμα της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφού τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, υποχώρησε 0,1% τον Ιούνιο από τον Μάιο, και 3% σε ετήσια βάση, γύρω στο χαμηλότερο επίπεδό του σε εδώ και πάνω από μία τριετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας

Η UBS υποβάθμισε σε «sell» την μετοχή της Tesla

AT&T: Τα δεδομένα «σχεδόν όλων» των πελατών παραβιάστηκαν το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider