Η UBS υποβάθμισε σε «sell» την μετοχή της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η UBS υποβάθμισε σε «sell» την μετοχή της Tesla
Φώτο: associatedpress
Οι αναλυτές της UBS εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί πολύ γρήγορα λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύν

Οι αναλυτές της UBS υποβάθμισαν τη μετοχή της Tesla από Neutral σε Sell, λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σχέδια τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας όπως αναφέρουν.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της UBS εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί πολύ γρήγορα λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Μια πιθανή μείωση του ενθουσιασμού της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτίμηση της Tesla, ανέφερε το Bloomberg την Παρασκευή.

Τόνισαν επίσης ότι η μετοχή της Tesla διαπραγματεύεται επί του παρόντος πάνω από 80 φορές της εκτίμησης για τα ετήσια κέρδη, ωστόσο ανέβασαν τον στόχο τιμής της μετοχής στα 197 δολάρια από 147 δολάρια.

Οι αναλυτές επίσης αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν ότι η Tesla μπορεί να φτάσει σε 5 εκατομμύρια οχήματα μέχρι το 2030, προβλέποντας ότι η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων θα φτάσει τα 3,9 εκατομμύρια μονάδες. Και λένε ότι το outlook τους μεσοπρόθεσμα, από το 2025 έως το 2027, είναι 11% κάτω από τη πρόβλεψη της εταιρείας.

«Η άποψή μας βασίζεται στην πιο χαμηλή ζήτηση για EV (και τον κορεσμό της ζήτησης για την τρέχουσα σειρά μοντέλων) στις ΗΠΑ και σε πιο ανταγωνιστικές αγορές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Κίνα», τονίζουν.

Το σημείο που επικεντρώθηκαν περισσότερο οι αναλυτές είναι οι ευκαιρίες ανάπτυξης της Tesla, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μην υλοποιηθούν κάποιες από αυτές στο εγγύς μέλλον.

«Η Tesla συχνά χαρακτηρίζεται «όχι ως μία εταιρεία αυτοκινήτων» ή «κάτι περισσότερο από μια εταιρεία αυτοκινήτων». Είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε με το τελευταίο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εσόδων/κερδών σχετίζεται με την κατασκευή και την πώληση οχημάτων», λένε.

«Κάποια ασφάλιστρα για αυτό το δυναμικό είναι δίκαια, αλλά πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πόσο η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες πιο πολύτιμες επιχειρήσεις της εταιρείας συνεισφέρουν στην τιμή της μετοχής για να στηρίξουν την αποτίμηση και να επιλέξουν σημεία εισόδου και εξόδου», προσθέτουν.

Η UBS αναφέρει πως μόνο το 28% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς μπορεί να αποδοθεί στο κομμάτι του αυτοκινήτου, και η τρέχουσα αποτίμηση της Tesla είναι ως επί το πλείστον συνδεδεμένη με ελπίδες εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η UBS το χωρίζει αυτό σε σε Tesla Energy, τεχνητή νοημοσύνη, πλήρη αυτόνομη οδήγηση, robotaxis και ρομπότ Optimus.

«Πιστεύουμε ότι η τιμή της μετοχής TSLA έχει παγιδευτεί στο εμπόριο/φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και δεν αμφιβάλλουμε ότι η Tesla κάνει πολύ καλή πρόοδο σε τέτοιες πρωτοβουλίες, εκτός από το FSD (μας εντυπωσίασε η πρόσφατη βελτίωση), οι άλλες πρωτοβουλίες είναι καθαρά στα επίπεδα Έρευνας και Ανάπτυξης», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wells Fargo: Απώλειες 5% για τη μετοχή μετά την «βουτιά» στα έσοδα από τόκους στο τρίμηνο

Citi: Στα 20,13 δισ. δολάρια τα έσοδα β' τριμήνου - Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις

JPMorgan Chase: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το β' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider