Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurostat: 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να τραφεί σωστά - Η θέση της Ελλάδας
Το 38,2% των φτωχότερων Ελλήνων που ζει με κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, δεν μπορεί να καλύψει σωστά τις διατροφικές του ανάγκες

Την πέμπτη θέση της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα το 2023 σχετικά με το ποσοστό όσων κινδυνεύουν από φτώχεια και βρίσκονται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού, αδυνατώντας να αντέξουν οικονομικά ένα κανονικό γεύμα που περιέχει κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους, κάθε δεύτερη ημέρα. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat περίπου 4 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να έχουν ένα κανονικό γεύμα κάθε 48 ώρες.

Μάλιστα, το 38,2% των φτωχότερων Ελλήνων που ζει με κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, δεν μπορεί να καλύψει σωστά τις διατροφικές του ανάγκες, ενώ για το σύνολο του πληθυσμού της, η χώρα μας καταλαμβάνει την 7η θέση πανευρωπαϊκά. Μάλιστα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, παρατηρείται μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στα πιο περιθωριοποιημένα οικονομικά κομμάτια του πληθυσμού με την υπόλοιπη κοινωνία.

Το 2023, το 9,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα πλήρες γεύμα που είναι 1,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022 (8,3%). Επιπλέον, εστιάζοντας στα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια το 2023, το ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν 22,3%, αυξημένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το 2022 (19,7%).

Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά ένα κανονικό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).

Στην ΕΕ, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια όσον αφορά την παροχή ενός κατάλληλου γεύματος ήταν 12,8 π.μ. Σε επίπεδο χώρας, στην Ουγγαρία καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά με 30,2 π.μ., ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9 π.μ. ) και την Ελλάδα (27,3 π.μ.). Αντίθετα, η Σουηδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μικρότερες διαφορές, όλες κάτω από 4,0 π.μ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Unilever: Ετοιμάζει έως και 3.200 απολύσεις στην Ευρώπη

Ο Μπελέρης έλαβε άδεια να ορκιστεί ευρωβουλευτής μετά τις πιέσεις στον Ράμα

Κομισιόν: 126,9 εκατ. ευρώ σε 26 νέα έργα για προστασία ωκεανών και υδάτων έως το 2030

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider