Τα προβληματικά δημόσια οικονομικά της Γαλλίας και το έλλειμμά της στα 154 δισ. ευρώ προκαλούν ανησυχία και αφήνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης «επικίνδυνα εκτεθειμένη» στην περίπτωση ενός νέου, μακροοικονομικού σοκ, δήλωσε σήμερα η εθνική ελεγκτική υπηρεσία, γνωστή και ως Cour des Comptes.
Η προειδοποίηση από την υπηρεσία, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα. Όπως επισημαίνει, είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της. Η Γαλλία είχε δημοσιονομικό έλλειμα 5,5% του ΑΕΠ το 2023, από 4,8% το 2022 και πάνω από το όριο του 3% του ελλείμματος της ΕΕ. Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει το όριο του ελλείμματος της ΕΕ του 3% έως το 2027, αλλά οι προοπτικές περιπλέκονται από το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο. Όσο αφορά το γαλλικό δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 110,6% του ΑΕΠ το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα αυξηθεί στο 112,4% φέτος και στο 113,8% το 2025, ενώ το όριο της ΕΕ βρίσκεται στο 60%.
«Λόγω των καθυστερήσεων στην πραγματοποίηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το κόστος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει επιδεινωθεί από τα επαναλαμβανόμενα ελλείμματα και το βάρος αυτών των ελλειμμάτων, έχει γίνει όλο και πιο ακριβό», αναφέρει.
Προσθέτει πως αυτό, έχει παρεμποδίσει άλλες δαπάνες, τη δυνατότητα να γίνουν επενδύσεις ενώ αφήνει τη χώρα επικίνδυνα εκτεθειμένη σε περίπτωση νέου μακροοικονομικού σοκ. Επίσης αναφέρει όι τα δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα της Γαλλίας δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψιν δαπάνες που σχετίζονται με πολιτικές οι οποίες έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όπως τη μεγαλύτερη χρήση ανακυκλώσιμης ενέργειας.
«Κανένα περιθώριο ελιγμών»
Ο Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας που είναι επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπογράμμισε το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών της Γαλλίας.
«Πληρώνουμε ήδη 52 δισ. ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή του. Θα πληρώσουμε 80 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του το 2027. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμών για τα υπόλοιπα, για την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης», δήλωσε ο Moscovici στο ραδιόφωνο France Inter.
Η ελεγκτική υπηρεσία δήλωσε ότι τα δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα της Γαλλίας δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη το κόστος που συνδέεται με τις πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ότι αυτό σηματοδοτεί ένα «μεγάλο αρνητικό σοκ».
Είπε ότι οι πρόσθετες επενδύσεις που απαιτούνται για τέτοιες πολιτικές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν περαιτέρω κόστος 60 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρισμού RTE της Γαλλίας δήλωσε ότι απαιτούνται τεράστιες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς η χώρα στοχεύει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050.