Donovan (UBS): Τι πραγματικά μετράει στις αγορές εργασίας;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Donovan (UBS): Τι πραγματικά μετράει στις αγορές εργασίας;
Οι αγορές εργασίας των ανεπτυγμένων οικονομιών επιστρέφουν σε πιο κανονικά μοτίβα, όπως υποστηρίζει ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονονομολόγης της UBS.

Οι αγορές εργασίας των ανεπτυγμένων οικονομιών επιστρέφουν σε πιο κανονικά μοτίβα, όπως υποστηρίζει ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονονομολόγος της UBS.

Η κρίση μέσης ηλικίας, όταν όλοι αποφάσισαν ότι η ευτυχία επιτυγχάνεται καλύτερα με την αλλαγή εργοδότη, έχει ξεθωριάσει. Με μια πιο ήπια απώλεια θέσεων εργασίας, η σχέση των κενών θέσεων εργασίας με την ανεργία έχει ομαλοποιηθεί. Η αποχώρηση λιγότερων εργαζομένων έχει μειώσει το κίνητρο για τους εργοδότες να δημιουργούν απόθεμα εργασίας. Αυτό δεν οδήγησε σε αύξηση των απολύσεων - η ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι αρκετά αδύναμη για να το δικαιολογήσει - αλλά μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία των αγορών εργασίας στη μελλοντική καταναλωτική ζήτηση.

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του ο P. Donovan, «οι αγορές εργασίας σήμερα διαφέρουν από τα πρότυπα πριν από την πανδημία. Υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερη αυτοματοποίηση όταν είναι δύσκολο να βρεθεί εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Η ευέλικτη μορφή εργασίας μπορεί να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αγοράς μειώνοντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς και επιτρέποντας στους ανθρώπους να ταιριάζουν καλύτερα τις δεξιότητές τους με τις θέσεις εργασίας. Αυτή η τάση υποστηρίζει επίσης περισσότερες γυναίκες που εργάζονται με καλύτερες αμοιβές».

Κυκλικά, αυτό που έχει σημασία είναι αν ο φόβος για την ανεργία παραμένει χαμηλός. «Εάν η ανεργία αυξάνεται λόγω της εισόδου περισσότερων ατόμων στο εργατικό δυναμικό, υπάρχει λιγότερη ανάγκη να ανησυχείτε για την οικονομική δραστηριότητα. Οι μειωμένες προσλήψεις σηματοδοτούν οικονομική επιβράδυνση και όχι ύφεση. Ωστόσο, εάν τα πράγματα αλλάξουν και απολυθούν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αυτή τη στιγμή δουλειά (ή απολυθούν οι φίλοι και η οικογένειά τους), ο φόβος για την ανεργία θα αυξηθεί. Αυτό θα επιβραδύνει την κατανάλωση και θα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη», καταλληγει ο έμπειρος οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider