Στην Ινδία χιλιάδες τραπεζίτες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ινδία χιλιάδες τραπεζίτες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους
Η πίεση που ασκείται στις ινδικές επιχειρήσεις να αποδώσουν έχει αποφέρει μια ανησυχητική παρενέργεια: ένα από τα χειρότερα ποσοστά αποχώρησης τραπεζιτών παγκοσμίως.

Οι τράπεζες της Ινδίας επεκτείνονται σε νέα γεωγραφικά πλάτη και τομείς, λόγω της εθνικής πιστωτικής έκρηξης αλλά και μιας δυναμικής περιόδου οικονομικής ανάπτυξης.

Όμως η πίεση που ασκείται στις τράπεζες να αποδώσουν έχει αποφέρει μια ανησυχητική παρενέργεια: ένα από τα χειρότερα ποσοστά αποχώρησης τραπεζιτών παγκοσμίως.

Καθώς όλο και περισσότεροι από τους 1,4 δισ. ανθρώπους της Ινδίας αναζητούν δάνεια, ορισμένοι διευθυντές εξωθούν τους νερότερους υπαλλήλους στο χείλος του γκρεμού, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον κλάδο.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η φθορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο και πολύ υψηλότερη από ό,τι σε άλλες μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ακόμη και μετά την ελαφρά πτώση του ποσοστού της Ινδίας, με βάση πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Μεταξύ των νέων τραπεζιτών, οι αριθμοί είναι ακόμη πιο δυσοίωνοι. Στις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Ινδίας, τα ποσοστά φθοράς ξεπερνούν τακτικά το 50%. Η διαρροή στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ινδίας επισκιάζει τους παγκόσμιους ομολόγους της.

Οι λόγοι είναι πολύπλοκοι. Η άνθηση της Ινδίας διευκόλυνε ορισμένους αρχάριους τραπεζίτες να αναζητήσουν αύξηση των αποδοχών τους μεταπηδώντας από εταιρεία σε εταιρεία. Άλλοι όμως θεωρούν ότι η παραίτηση είναι η μόνη τους επιλογή για ανέλιξη δεδομένης της ισχνής εκπαίδευσης και των ευκαιριών ανάπτυξης.

Οι αμοιβές των τραπεζιτών έχουν αυξηθεί δραματικά στην Ινδία για τους υψηλότερους ρόλους - πλησιάζοντας τα νούμερα στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη - αλλά οι μισθοί για τα χαμηλότερα κλιμάκια των εργαζομένων παραμένουν συστηματικά χαμηλοί. Αυτό τροφοδοτεί ένα ταχέως διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών της χώρας, το οποίο έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τη Χρυσή Εποχή των ΗΠΑ.

Οι νεότεροι υπάλληλοι λένε ότι οι διευθυντές δεν είναι εξοπλισμένοι για να προετοιμάσουν τους νεοπροσληφθέντες για τις προκλήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη σημερινή Ινδία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι άνοιξαν τον πρώτο τους τραπεζικό λογαριασμό μόνο την τελευταία δεκαετία. Και πολλές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα χαρτοφυλάκιά τους με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι για το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Ινδίας, όταν το έθνος ήταν αποκλεισμένο από τους επενδυτές.

Αυτές οι δυναμικές έχουν οδηγήσει σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παραδοσιακών τραπεζών, των σύγχρονων εταιρειών fintech και των σκιωδών τραπεζών. Καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες επεκτείνονται στην Ινδία, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται πλέον με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι πιστώσεις - πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μάχονται για πελάτες σε ένα πολύ πιο γεμάτο πεδίο.

Η αποχώρηση είναι η υψηλότερη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ινδίας

Η αποχώρηση κοστίζει ακριβά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον μεγαλύτερο εργοδότη της Ινδίας, ανεβάζοντας το κόστος πρόσληψης και κατάρτισης. Είναι επίσης μια προειδοποίηση ότι οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αποξενωθούν από μια σημαντική δημογραφική ομάδα για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ινδία, μια από τις νεότερες χώρες στον κόσμο.

Το φύλο αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο. Οι γυναίκες της Ινδίας - των οποίων το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό είναι ήδη από τα χαμηλότερα παγκοσμίως - αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη «ανάβαση». Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μόνο μία στις 13 γυναίκες υπαλλήλους θα προαχθεί το 2023 σε σύγκριση με μία στις οκτώ άνδρες υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία της Aon, μιας εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου κεφαλαίου.

Επιπλέον, σε αντίθεση με μέρη όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα, η κύρια γλώσσα στα εταιρικά περιβάλλοντα της Ινδίας - συνήθως τα αγγλικά - δεν ομιλείται από την πλειοψηφία των ανθρώπων στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ινδοί που δεν μεγάλωσαν σε κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις βρίσκονται συχνά σε μεγάλο μειονέκτημα όταν αλληλεπιδρούν με τις ελίτ της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηνωμένο Βασίλειο: Υποχώρησε στο 4,2% η ανεργία το β' τρίμηνο

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη βορειοανατολική Αττική

Πυρόπληκτοι Αττικής: Τα μέτρα στήριξης - Αναλυτικά οι αποζημιώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider