ΕΣΠΑ: Έρχεται μπόνους επιδότηση για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Έρχεται μπόνους επιδότηση για συγχωνεύσεις και εξαγορές
Ενισχυμένες επιδοτήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε εταιρείες - αποτέλεσμα επιχειρηματικής συνένωσης θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ενισχυμένες επιδοτήσεις για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από επιχειρηματική συνένωση θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, το οποίο προγραμματίζεται -άνευ απροόπτου- να παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά «κομμάτια». Το πρώτο έχει να κάνει με την ενίσχυση των φορολογικών κατά βάση κινήτρων για τις ενώσεις εταιρειών, το δεύτερο με επιπλέον κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και το τρίτο με την επιπλέον στήριξη από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δράσης του ΕΣΠΑ με επιπλέον μπόνους για συγχωνεύσεις εταιρειών.

Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ, στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις νέες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τις επιχειρήσεις που είναι προϊόν συγχώνευσης, ώστε να αυξάνεται το ανώτατο ποσοστό επιδότησης κάποιας επένδυσης. Για παράδειγμα μια δράση που θα επιδοτεί με ποσοστό 50% τις δαπάνες ενός επενδυτικού σχεδίου, να επιδοτεί το 60% για συγχωνευμένες επιχειρήσεις.

Τα φόρο κίνητρα

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις, αυτά αναμένεται να «πατήσουν» πάνω στο νόμο 4935/2022 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν φορολογικά κίνητρα για τις ενώσεις επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος έως και κατά 50% για τις συγχωνεύσεις και τις συνεργασίες προσώπων και οι εκπτώσεις δαπανών για την απόκτηση εταιρικών συμμετοχών.

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου έχει διαπιστωθεί πως τα κίνητρα που δόθηκαν, αν και βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν ένα κύμα επιχειρηματικών ενώσεων που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Έτσι, με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξουν βελτιώσεις τόσο στο ύψος των κινήτρων αλλά και στις προϋποθέσεις για την παροχή τους.

Οι ρυθμίσεις για την καινοτομία

Ένα πεδίο στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει χώρος για ενίσχυση των συνεργασιών είναι αυτός της έρευνας και ανάπτυξης. Με βασικό στόχο την ένωση δυνάμεων μεσαίων επιχειρήσεων και startups για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προγραμματίζεται η παροχή φορολογικών κινήτρων όπως η ενίσχυση των υπερεκπτώσεων δαπανών για έρευνα και καινοτομία (R&D) στο 300% από το 200% που είναι σήμερα.

Ακόμη, πρόκειται να ενισχυθούν και τα φορολογικά κίνητρα για τις πατέντες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται μια αρκετά μεγάλη περίοδος με μειωμένη φορολογία για τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση πατεντών ή προϊόντων με πατέντα. Σήμερα προβλέπεται φοροαπαλλαγή για τρία χρόνια, η οποία πρόκειται να συμπληρωθεί με μια περίοδο φοροέκπτωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος σε βάθος δεκαετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ποια κίτρινα τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider