Ρεύμα: Ποια κίτρινα τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση Αυγούστου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ποια κίτρινα τιμολόγια εξαιρούνται από την επιδότηση Αυγούστου
Εκτός ενίσχυσης τα μεικτά συμβόλαια, τα οποία έχουν σταθερή χρέωση για λιγότερο από 6μηνο και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια. Προϋπόθεση η τελική τιμή τους να είναι μικρότερη από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έπειτα από τυχόν εκπτώσεις, για τον μήνα που διανύουμε. Προϊόντα αυτής της κατηγορίας από ΗΡΩΝ, Elpedison και Volton, μεικτά συμβόλαια (με άλλη όμως «φόρμουλα) από ΔΕΗ, Protergia και NRG.

Εκτός έκτακτης επιδότησης μένει μία ειδική κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων κίτρινου χρώματος, όπως αποκαλύπτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κρατική ενίσχυση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση δεν θα καλύψει μεικτά τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή συμβάσεις οι οποίες έχουν σταθερή τιμή για ένα ολιγόμηνο διάστημα αρχικά (μικρότερο από 6 μήνες) και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη επιδότηση ανέρχεται σε 1,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Η στήριξη θα παρασχεθεί σε όλα τα πράσινα τιμολόγια και τα υπόλοιπα κίτρινα προϊόντα. Τα μεικτά «κίτρινα» τιμολόγια -που συνδυάζουν έως 5 μήνες σταθερής χρέωσης και κυμαινόμενη χρέωση στη συνέχεια- δεν θα λάβουν επιδότηση τον Αύγουστο, αν η τελική τιμή τους είναι μικρότερη από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έπειτα από τυχόν εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.

Η δυνατότητα διάθεσης μεικτών τιμολογίων άνοιξε στις αρχές Φεβρουαρίου, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία επετράπη η κυκλοφορία μπλε τιμολογίων από 6μηνη διάρκεια (έναντι του μίνιμουμ των 12 μηνών που ίσχυε έως τότε). Με την ίδια απόφαση, «ενεργοποιήθηκε» η προσφορά μεικτών προϊόντων, δηλαδή προϊόντων που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

Τα διαθέσιμα μεικτά τιμολόγια

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς πρόκειται για τιμολόγια κίτρινου «χρώματος», ο καταναλωτής μπορεί να «εγκαταλείψει» τη μεικτή σύμβαση οποιαδήποτε στιγμή – ακόμη και κατά την περίοδο που ισχύει η σταθερή χρέωση. «Πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης υπάρχει μόνο σε όσα προϊόντα έχουν από 6 μήνες και πάνω σταθερή τιμή, και τα οποία εξάλλου είναι μπλε «χρώματος».

Στους μήνες που μεσολάβησαν της Υπουργικής Απόφασης, αρκετές εταιρείες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα για μεικτά προϊόντα, λανσάροντας συμβάσεις οι οποίες ξεκινούν με σταθερές χρεώσεις, τις οποίες διατηρούν για λιγότερο από 6 μήνες. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας, οι τελικές τιμές αρκετών ανάλογων συμβολαίων κινούνται ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ενδεικτικό παράδειγμα το Υellow Οne Ηome της ΗΡΩΝ, το οποίο προσφέρεται για ένα τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) έχει τελική τιμή 9,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με την έκπτωση συνέπειας). Από τον Οκτώβριο, η χρέωση μετατρέπεται σε κυμαινόμενη, η οποία θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα εφαρμογής.

Την ίδια λογική έχει το Elpedison Flex της Elpedison, διατηρώντας σταθερή χρέωση (στα 11,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η εταιρεία διαθέτει επίσης το Elpedison Win More με σταθερή τιμή 8,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Διαφορετική λογική έχει υιοθετήσει η Volton στο Yellow Simple Protect, καθώς παρέχει το συγκεκριμένο προϊόν με πλαφόν στην τελική τιμή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το «ταβάνι» έχει καθοριστεί από την εταιρεία στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα (με την έκπτωση συνέπειας).

Σταθερή τιμή για όριο μηνιαίας κατανάλωσης

Εκτός από την παραπάνω κατηγορία, υπάρχει μία ακόμη εκδοχή μεικτών τιμολογίων, που επίσης «ενεργοποιήθηκε» με την ίδια Υπουργική Απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου. Στα τιμολόγια αυτά (που επίσης έχουν κίτρινο «χρώμα»), η τιμή είναι σταθερή σε μηνιαία βάση, για ένα συγκεκριμένο ωστόσο όριο κατανάλωσης.

Αυτή είναι η «φόρμουλα» του nrg hybrid της NRG, το οποίο για τις πρώτες 200 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, έχει χρέωση 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πάνω από το συγκεκριμένο όριο, η χρέωσή του είναι κυμαινόμενη και «κλειδώνει» μετά τον μήνα εφαρμογής.

Μεικτό είναι και το φοιτητικό προϊόν της ΔΕΗ myHome 4Students, καθώς έχει σταθερή χρέωση (12,9 λεπτά ανά kWh) για τις πρώτες 140 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Για πάνω από το συγκεκριμένο «πλαφόν» η χρέωση είναι κυμαινόμενη, «κλειδώνοντας» την 1η κάθε μήνα.

Ανάλογη είναι η λογική και του φοιτητικού τιμολογίου της Protergia Οικιακό Value Student, το οποίο προσφέρει τις πρώτες 115 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης στα 9,9 ευρώ. Από το συγκεκριμένο όριο, η τιμή είναι και σε αυτή την περίπτωση κυμαινόμενη, «κλειδώνοντας» την 1η κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Offshore αιολικά: Τριπλή εμπλοκή σε Ελούντα, Σητεία, Γυάρο - «Κόψιμο» των περιοχών από το υπουργείο Πολιτισμού

Διασύνδεση Ελλάδα - Κύπρος: Kλειδώνουν οι αποφάσεις – Κανένα «φρένο» από την παραίτηση του προέδρου της ΡΑΕΚ

Αέριο: Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

gazzetta
gazzetta reader insider insider