Νέες πιέσεις, αν και οριακές, δέχτηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 106,3 μονάδες τον Αύγουστο από 106,8 μονάδες τον Ιούλιο, όταν υπέστη μεγάλη πτώση από τις 110,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται τον Αύγουστο οριακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στις 96,9 μονάδες, από 96 μονάδες τον Ιούλιο. Σε επίπεδα Ευρωζώνης ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 96,6 μονάδες από 96 μονάδες τον Ιούλιο.
Στην Ελλάδα η νέα μικρή αυτή πίεση προκλήθηκε κυρίως από τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που υποχώρησε δραστικά, ενώ μικρή πίεση καταγράφεται και στη βιομηχανία. Αντιθέτως σε όλους υπόλοιπους κλάδους υπήρχε άνοδος αντισταθμίζοντας (η οποία και υπεραντισταθμίσθηκε). Η αύξηση ήταν εμφανής ιδιαίτερα στις υπηρεσίες (λόγω και της τουριστικής περιόδου), αλλά και στις κατασκευές και στο λιανεμπόριο.
Η πίεση στον καταναλωτή
Στο πεδίο του καταναλωτή επιδείνωση καταγράφεται σε όλους τους δείχτες που αφορούν στην αντίληψη που έχει για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους και τους επόμενους μήνες αλλά και για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας. Το επίκεντρο των πιέσεων είναι η προσδοκία για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες η οποία επιδεινώνεται αλλά και η αντίληψη για την πορεία του πληθωρισμού το προηγούμενο διάστημα, με τις απαντήσεις το καταναλωτών και στους 2 αυτούς δείκτες να δείχνουν πως αντιλαμβάνονται ισχυρές ανατιμήσεις. Ωστόσο ο δείκτης αβεβαιότητας και για τους καταναλωτές φαίνεται μειωμένος σε σχέση με τον Ιούλιο.
Το ΙΟΒΕ θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία έναν μηνα αργότερα μαζί με το δείκτη Σεπτεμβρίου αλλά στο σημείωμα για την πορεία του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο επισημαίνει ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό και για διόρθωση αφού ο δείκτης, αναφέρει, κινούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Επίσης συνδέει την πίεση με την γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της διεθνούς συγκυρίας.
Ωστόσο το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι ζητήματα της ακρίβειας προφανώς και απασχολεί τα νοικοκυριά. Θεωρεί μάλιστα στοίχημα τη πορεία του Δείκτη το επόμενο διάστημα για να φανεί αν η διόρθωση τ «θα μετατραπεί σε τάση κατά τους επόμενους μήνες». «Αν και γενικά η θερινή περίοδος προκαλεί θετικές επιδράσεις σε διάφορους κλάδους, φαίνεται πως οι προσδοκίες «διορθώνουν» την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, καθώς είχαν ίσως προεξοφληθεί περισσότερο αισιόδοξες εξελίξεις» επισημαίνει. Ο προβληματισμός φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Διεθνώς, οι αυξημένες αβεβαιότητες και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων. Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά με την πλειοψηφία να αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προσθέτει το ΙΟΒΕ.
Η αντίδραση
Η κυβέρνηση αφενός επιχειρεί να τιθασεύσει την ακρίβεια και αφετέρου να ανατρέψει τι πεποίθηση που υπάρχει μεταξύ των καταναλωτών. Το νέο κύμα πρωτοβουλιών αναγγέλθηκε και από τον πρωθυπουργό και έχει επόμενο βήμα το καλάθι του μαθητή του μαθητή. Με παράλληλη πίεση να αυξηθούν τα είδη στα οποία υπάρχουν μειώσεις τιμών.
Το οικονομικό επιτελείο επίσης περιμένει τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες για να δει κατά πόσο αυτός ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής κυρίας ο οποίος κινούνταν σε επίπεδα πάνω από τις 100 μονάδες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν τελικά ο καθρέφτης για ένα σχετικά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης τον οποίο και χρειάζεται ενόψει και της κατάθεσης του νέου πολυετούς προϋπολογισμού. Από την άλλη πλευρά επιχειρείται να συνεχιστεί η στήριξη στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος δείχνει να βελτιώνει συνεχώς την εικόνα του και την «πίστη» του στις απαντήσεις που δίδονται στην μηνιαία μέτρηση του ΙΟΒΕ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας