Πράσινα τιμολόγια: Πιθανότερο σενάριο η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο – «Μια ανάσα» από το ρεκόρ Ιουλίου η αγορά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Πιθανότερο σενάριο η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο – «Μια ανάσα» από το ρεκόρ Ιουλίου η αγορά
Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΝ στο Insider.gr, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την ανακοίνωση των χρεώσεων από τους προμηθευτές, το αυξημένο χονδρεμπορικό κόστος «γέρνει την πλάστιγγα» υπέρ της ενίσχυσης των λογαριασμών. Ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί παράταση στην έκτακτη εισφορά στο αέριο. Παρά τα αρνητικά δεδομένα της αγοράς, εικόνα αυτοσυγκράτησης από τους παρόχους, με την Protergia να έχει ήδη ανακοινώσει διατήρηση των χρεώσεών της.

Τα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται εξαιρετικά δυσμενή, γεγονός το οποίο «γέρνει την πλάστιγγα» στην παράταση της επιδότησης στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος και για τον επόμενο μήνα. Αυτό επισημαίνουν στο Insider.gr στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας ότι για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης -αν τελικά προκριθεί η παράταση- είναι πιθανό να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί η έκτακτη εισφορά στο αέριο για έναν ακόμη μήνα.

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν θα υπάρχει εικόνα για τις χρεώσεις των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο, στα πράσινα τιμολόγιά τους. Από τις χρεώσεις, επίσης, θα κριθεί και το ύψος της ενίσχυσης, αν τελικά δοθεί. Ωστόσο, το «τοπίο» της χονδρεμπορικής έως και σήμερα 29 Αυγούστου -δηλαδή δύο 24ωρα πριν από την εκπνοή του μήνα- δεν δίνει περιθώρια για αποκλιμακωμένες τιμές από τις εταιρείες, συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε.

Σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του «τοπίου» είναι το γεγονός ότι η αγορά φλερτάρει τα τελευταία 24ωρα με τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ως συνέπεια, «τρέχει» τον Αύγουστο μόλις 4% χαμηλότερα από την «επίδοση» του Ιουλίου, η οποία αποτέλεσε μηνιαίο ρεκόρ για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, ο τρέχων μήνας διαμορφώνεται στα 129,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ο Ιούλιος έκλεισε στα 135,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι εκτιμήσεις για τις χρεώσεις

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγα 24ωρα, ο υπουργός ΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση θα οριστικοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως γίνεται κάθε μήνα, οι προμηθευτές θα προχωρήσουν στις ανακοινώσεις τους την 1η του μήνα, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο, η Protergia έκανε γνωστό ήδη από χθες ότι θα διατηρήσει τις χρεώσεις της σταθερές για τον Σεπτέμβριο στα οικιακά τιμολόγια, όσο ήταν και το δίμηνο Αυγούστου – Ιουλίου.

Αν και την πλευρά άλλων προμηθευτών, προκύπτει μία εικόνα αυτοσυγκράτησης για τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν – εικόνα που «μεταφράζεται» στη χειρότερη περίπτωση σε περιορισμένες αυξήσεις, αν προκρίνουν ανατιμήσεις. Όπως επισημαίνουν στελέχη των εταιρειών, βαρόμετρο για τις τελικές τους αποφάσεις αποτελούν τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα οποία «δείχνουν» τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η εικόνα και από αυτό το «μέτωπο» είναι ακόμη πιο δυσοίωνη, καθώς τα futures για τον Σεπτέμβριο κινούνται στα επίπεδα των 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Συγκριτικά, στα τέλη Ιουλίου τα futures για τον Αύγουστο κινούνταν στα 117 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και για τον Σεπτέμβριο στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Τρύπα» τον Αύγουστο στην προμήθεια

Όπως συμπληρώνουν, περισσότερο από το γεγονός ότι η αγορά τον Αύγουστο βρίσκεται «μια ανάσα» από τα επίπεδα του Ιουλίου, πιο σημαντικό είναι ότι εξαιτίας των γενναίων εκπτώσεων που παρείχαν στα τιμολόγια του Αυγούστου οι περισσότερες εταιρείες, η προμήθεια ρεύματος στους πελάτες τους έγινε επί ζημία. Ως συνέπεια, θα πρέπει με τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου να αντισταθμίσουν ένα μέρος της «τρύπας» που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτή την άποψη, σε πιο πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι καθετοποιημένοι «παίκτες», καθώς έχουν τη δυνατότητα με τα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να «επιδοτήσουν» τα τιμολόγιά τους για έναν ακόμη μήνα.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, ένας καθετοποιημένος Όμιλος μπορεί να επιλέξει να μην ακολουθήσει επιθετική εμπορική τακτική στο πράσινο προϊόν του, ώστε να κάνει ελκυστικό πιο ελκυστικό κάποιο συμβόλαιο άλλου «χρώματος» - όπως ένα προϊόν σταθερής τιμής.

Αποθεματικό για τη στήριξη

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιδότησης των κυμαινόμενων οικιακών τιμολογίων τον Σεπτέμβριο, «σύμμαχο» της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός ότι η έκτακτη εισφορά στο αέριο, που εφαρμόστηκε τον Αύγουστο, «υπεραπέδωσε» στην εξασφάλιση εσόδων για τη στήριξη των λογαριασμών. Έτσι, είναι πιθανό η παράταση της στήριξης να μην σημαίνει την παράταση για τον Σεπτέμβριο και της έκτακτης εισφοράς.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ειδικοί του κλάδου υπολογίζουν ότι η εισφορά θα αποδώσει τον Αύγουστο περίπου 45 εκατ. ευρώ, αφού προβλέπεται πως ο μήνας θα «κλείσει» με κατανάλωση 4,5 TWh (Τεραβατωρών) αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια στιγμή, για τη χρηματοδότηση της επιδότησης δεν αναμένεται να χρειαστούν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα έχει οικονομικό «χώρο» 20 εκατ. ευρώ περίπου, στην περίπτωση που αποφασίσει να παράσχει επιδότηση και τον επόμενο μήνα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της αγοράς, με βάση τις αναμενόμενες καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, για να χρηματοδοτηθεί μία ενίσχυση της τάξης του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, δεν θα χρειάζονταν περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Διορία τριών ημερών για να μην «παγώσει» το έργο

Βιομηχανία: Ενεργοποιείται το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες έργα ΑΠΕ 2,4 GW

gazzetta
gazzetta reader insider insider