Κίνηση - έκπληξη από Κίνα: Αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνηση - έκπληξη από Κίνα: Αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο
Η PBOC δήλωσε ότι θα διατηρήσει το 1ετές και το 5ετές βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) στο 3,35% και στο 3,85%, αντίστοιχα.

Σε μία κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές προχώρησε η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκιά της την Παρασκευή, ενώ τα «στοιχήματα» έκαναν λόγο για μείωση. Η PBOC δήλωσε ότι θα διατηρήσει το 1ετές και το 5ετές βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) στο 3,35% και στο 3,85%, αντίστοιχα.

Η προηγούμενη μείωση των επιτοκίων επέτρεψε στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη να διαθέτει μεγαλύτερη νομισματική ευελιξία ώστε να επικεντρωθεί στη χαλάρωση του χρέους των καταναλωτών και των επιχειρήσεών της, στην προσπάθειά της να ενισχύσει περαιτέρω τις επενδύσεις και τις δαπάνες.

Οι λιανικές πωλήσεις, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις της Κίνας ανεβάζουν αργά στροφές, αδυνατώντας να συναντήσουν τις προβλέψεις των οικονομολόγων ενώ το ποσοστό ανεργίας στον αστικό ιστό ανήλθε σε υψηλό έξι μηνών, με τις τιμές των κατοικιών σε ετήσια βάση να υποχωρούν σε ετήσια βάση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών.

Παράλληλα, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τα χαμηλότερα επιτόκια πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά για να ανατρέψουν την οικονομική ύφεση της Κίνας, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC. «Το ζήτημα της Κίνας δεν είναι πρόβλημα προσφοράς, είναι πρόβλημα ζήτησης», τονίζει ο Μπρένταν Άχερν, επικεφαλής επενδύσεων στην KraneShares.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. «Μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια στο μηδέν αλλά δεν πρόκειται να επιταχυνθεί η ανάκαμψη ειδικά στο μέτωπο του real estate» διαμηνύει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Financial Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoJ: Στον «πάγο» τα επιτόκια - Σε υψηλό 16 ετών

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο στο 50% - Έκτη παύση

Νορβηγία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider