BoJ: Στον «πάγο» τα επιτόκια - Σε υψηλό 16 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoJ: Στον «πάγο» τα επιτόκια - Σε υψηλό 16 ετών
Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο «πυρήνας» στην Ιαπωνία επιτάχυνε για 4ο σερί μήνα ενώ η BoJ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο σε 2,9%.

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) στη ζώνη του 0,25%, που συνιστά υψηλό από το 2008, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, μετά την λήξη της διήμερης συνεδρίασής της. Αν και οι αγορές είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό πως η BoJ θα βάλει στον «πάγο» τα επιτόκιά της αυτό τον μήνα, πλέον προσβλέπουν σε μια νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση ήρθε καθώς η BοJ προσπαθεί να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική μετά από μια μακροχρόνια εξαιρετικά «χαλαρή» προσέγγιση με αρνητικά επιτόκια, χωρίς να βλάψει την οικονομία της χώρας, που ανακάμπτει με μέτριους ρυθμούς αν και «διαπιστώθηκε εν μέρει κάποια αδυναμία», όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η BoJ διεμήνυσε πως η ιαπωνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με θετική ταχύτητα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να ανεβάσει στροφές μέχρι το οικονομικό έτος 2025. Αύξηση στο κόστος δανεισμού τον Οκτώβριο από την BoJ ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών δεικτών προβλέπει ο Στέφαν Άνγκρικ, αναπληρωτής διευθυντής της Moody's.

Η BοJ που πλέον έχει εγκαταλείψει μέχρι έναν βαθμό την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης και έχει υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση, ξεχωρίζει σε μια εποχή που οι περισσότερες από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε ψαλίδισμα στο κόστος δανεισμού. Την Πέμπτη, η Fed των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του 4,75% - 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα σκαριά νέα μεγάλη εξαγορά για την Ideal

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τα social media για «μαζική παρακολούθηση» χρηστών

Ημέρα των ρεκόρ στη Wall Street - «Πάτησε» τις 42.000 μονάδες ο Dow Jones

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider