Σουηδία: Η Riksbank μειώνει τα επιτόκια στο 3,25%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Η Riksbank μειώνει τα επιτόκια στο 3,25%
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο «επιθετικές» κινήσεις τους επόμενους μήνες, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία.

Σε νέα περικοπή του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο «επιθετικές» κινήσεις τους επόμενους μήνες, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η Riksbank μείωσε το επιτόκιο της στο 3,25% και υπογράμμισε την πρόθεσή της να προβεί σε συμπληρωματική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο «σημαντικά χαμηλότερα» μέχρι το τέλος του 2024.

«Τα επιτόκια είναι πιθανόν να μειωθούν και στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν για το έτος, ενώ δεν αποκλείεται μία μείωση της τάξεως των 50 ποσοστιαίων μονάδων σε μία εξ αυτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σουηδικής τράπεζας.

Η Riksbank συμπληρώνει ότι «η μείωση των επιτοκίων προχωρά με γρηγορότερο ρυθμό από ότι υπολογίζαμε προηγουμένως».

Η κίνηση αυτή αναμενόταν από 23 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ωστόσο υπήρχαν και κάποιοι που εκτιμούσαν ότι η τράπεζα θα προβεί σε μία πιο «γενναία» μείωση αντίστοιχη με της Fed.

Οι προκλήσεις της υποτονικής ανάπτυξης και της αυξημένης ανεργίας παραμένουν, ωστόσο η Σουηδία έχει αποφύγει τα χειρότερα σενάρια που ανέφεραν ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά ντε Γκαλό: Το Παρίσι θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα στο όριο της ΕΕ εντός πέντε χρόνων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider