Τι ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ για το πακέτο των 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ζητούν οι ΗΠΑ από την ΕΕ για το πακέτο των 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία
Getty Images
Οι ΗΠΑ είπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα συνεισφέρουν 20 δισ. δολάρια σε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας υπό την καθοδήγηση της G7, εάν το μπλοκ τροποποιήσει το καθεστώς ρωσικών κυρώσεων, όπως είχε προγραμματιστεί, για να το κάνει πιο προβλέψιμο.

Οι ΗΠΑ είπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα συνεισφέρουν 20 δισ. δολάρια στο πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη της Ουκρανίας που είχε συμφωνήσει η G7, εάν το μπλοκ τροποποιήσει το καθεστώς των ρωσικών κυρώσεων, ούτως ώστε να καταστεί πιο προβλέψιμο.

Ακόμη και αν η ΕΕ δεν κάνει τις αλλαγές στις κυρώσεις της -οι οποίες θα παρατείνουν το χρόνο που μεσολαβεί προτού τεθούν τα μέτρα υπό αξιολόγηση από τα κράτη μέλη - οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν και πάλι στο προγραμματισμένο πακέτο 50 των δισ. δολαρίων, αλλά με χαμηλότερο ποσό, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις στην ΕΕ.

Τον Ιούνιο η ομάδα χωρών της G7 συμφώνησε κατ' αρχήν να παράσχει στην Ουκρανία μη επιστρεπτέο δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί με τα κέρδη που θα προκύψουν από τα περίπου 280 δισ. δολάρια σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να συμμετάσχει στη δέσμευση 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και ότι η κλίμακα της συνεισφοράς της θα εξαρτηθεί από τις διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει η ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν αρχικά συμφωνήσει να συνεισφέρουν παρόμοιο ποσό, περίπου 20 δισ. δολαρίων η καθεμία, μέχρι τη στιγμή που η Ουάσιγκτον απαίτησε από την Ευρώπη ένα πιο ανθεκτικό καθεστώς κυρώσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κέρδη από τα ρωσικά assets παραμένουν διαθέσιμα, καθώς το καθεστώς υπόεκιται σε ομόφωνη ανανέωση κάθε έξι μήνες.

Η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής των κυρώσεων στα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, έτσι ώστε να χρειάζεται να ανανεώνονται κάθε 36 μήνες, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ. Το μπλοκ έχει επίσης προτείνει να συνεισφέρει έως και 35 δισ. ευρώ από τον συλλογικό του προϋπολογισμό σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στο δάνειο.

Αυτή η τελευταία πρόταση της ΕΕ να ενισχύσει το μερίδιό της βρήκε αντίσταση από τα ευρωπαϊκά μέλη της G-7 -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- κατά τη διάρκεια συνάντησης των απεσταλμένων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, είπαν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider