ΕΣΠΑ: Ώθηση στις μικροπιστώσεις – Νέο Ταμείο 60 εκατ. για δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Ώθηση στις μικροπιστώσεις – Νέο Ταμείο 60 εκατ. για δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Ευρώ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Ιmages
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει το Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα χρηματοδοτεί πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Στην ενίσχυση του εργαλείου των «μικροπιστώσεων» προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το νέο Ταμείο που θα δημιουργηθεί με χρήματα από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και θα ξεκινήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Οι «μικροπιστώσεις» είναι κατά κανόνα μικρά δάνεια έως 25.000 ευρώ που χρηματοδοτούν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης ή και πολύ μικρά επενδυτικά σχέδια και τα οποία δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τα δέκα χρόνια.

Στον σχεδιασμό του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 21-27» του νέου ΕΣΠΑ προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες με τις τράπεζες και τους οργανισμούς μικροχρηματοδοτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε τους πρώτους μήνες του 2025 να ξεκινήσουν τα πρώτα δάνεια.

Σημειώνεται πως σχετική άδεια στην Ελλάδα έχουν τρία ιδρύματα και συγκεκριμένα η γαλλική Actionfinance Initiative (AFI), η Microsmart με έδρα της Θεσσαλονίκη και η Microfinance Solutions του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ).

Δαπάνες για δεξιότητες και mentoring

Για τον καλύτερο σχεδιασμό των εργαλείων μικροπιστώσεων το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέθεσε στη PWC τη διενέργεια μελέτης λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη και διεθνή εμπειρία.

Σκοπό είναι η διαμόρφωση ενός εργαλείου το οποίο θα υποστηρίξει νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους παρέχοντας σε υποψήφιους και υφιστάμενους επιχειρηματίες μικροπιστώσεις για:

  1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας
  2. Επιχειρηματική ανάπτυξη (π.χ. εκπαίδευση, mentoring, coaching, συμβουλευτική, λογιστική & νομική υποστήριξη).
  3. Μικρά επενδυτικά σχέδια και κεφάλαιο κίνησης για τις ανάγκες λειτουργίας των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Οι 6+3 επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που έρχονται τους επόμενους μήνες

Η ανάπτυξη και η «παράπλευρη απώλεια» των τρεχουσών συναλλαγών

«Καυτό» 20ήμερο για τον προϋπολογισμό και την οικονομία - Τι θα δουν στην αποστολή στην Αθήνα οι Θεσμοί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider