Λιγοστεύουν τα νέα «κόκκινα δάνεια» - Βραχνάς τα παλιά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγοστεύουν τα νέα «κόκκινα δάνεια» - Βραχνάς τα παλιά

Σημαντικά λιγότερα ήταν τα δάνεια που «κοκκίνισαν» το 2016 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Γεγονός το οποίο βοηθά στο να πιαστεί ο στόχος των ελληνικών τραπεζών για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κατά περίπου 40% ή 38 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Από την άλλη, σημαντικό κομμάτι των ήδη υπαρχόντων «κόκκινων» δανείων παραμένει σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του έτους, το οποίο σημαίνει ότι πολλά δάνεια μπορεί και να μην πληρωθούν ποτέ.

Σύμφωνα με την επισκόπηση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται σταδιακά ήδη από το 2015, ενώ περιορίστηκε το α΄, β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2016 όπου το επίπεδο της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέστη μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, φθάνοντας περί τα 3 δισ. ευρώ το τρίμηνο.

Ακόμη και έτσι, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2016 εμφάνισε οριακή αύξηση στο 45,1% έναντι 44,2% που ήταν στο τέλος του 2015, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, ενώ το σύνολο των τραπεζικών πιστώσεων συρρικνώθηκε με ρυθμό μόλις 1,6% το α΄ εξάμηνο του 2016, το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό κατά 3,2% σε σχέση με το τέλος του 2015. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 108,4 δισ. ευρώ, σε σύνολο ανοιγμάτων 240,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το τέλος του 2015.

Επισημαίνεται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 107,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των ανοιγμάτων ανήλθε σε 238 δισ. ευρώ, με τον λόγο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων να διαμορφώνεται σε 45,2%.

Προβληματίζουν τα παγιωμένα «κόκκινα» δάνεια

Τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερης των 90 ημερών και οι καταγγελμένες απαιτήσεις αποτελούν το 28,3% και 44,2% αντίστοιχα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η επισκόπηση της ΤτΕ σημειώνει ότι το 70% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 75%, τα επιχειρηματικά σε 68%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 81%, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 48% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, με αυξητικές τάσεις, καθώς το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύει τις δυσκολίες αποτελεσματικής διαχείρισης

Τα επόμενα βήματα για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι για το αμέσως προσεχές διάστημα σημαντική προτεραιότητα, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση που απορρέει από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, είναι η αναμόρφωση του πλαισίου του εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος, στοχεύοντας στην ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξετάσει άμεσα τις υποβληθείσες αιτήσεις από τις εν δυνάμει εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Στόχος είναι η έγκαιρη χορήγηση άδειας σε αυτές που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας με βάση το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αρχίσει άμεσα η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ΤτΕ, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και άλλων εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης απαιτήσεων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider