Γαλλία: Σήμερα ο «προϋπολογισμός λιτότητας» του Μπαρνιέ - Αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 60 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Σήμερα ο «προϋπολογισμός λιτότητας» του Μπαρνιέ - Αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 60 δισ. ευρώ
Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα, 10/10, τον προϋπολογισμό «λιτότητας» για το 2025, ο οποίος προβλέπει αύξηση των φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ δέχεται συνεχείς πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και του εταίρους της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναλάβει δράση, καθώς τα φορολογικά έσοδα ήταν πολύ κατώτερα από τις προσδοκίες φέτος και οι δαπάνες τα υπερέβησαν.

Χωρίς πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Μπαρνιέ και οι σύμμαχοί του στο πλευρό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν συμβιβασμούς προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο, κάτι που είναι απίθανο να γίνει πριν από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

O Μπαρνιέ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν θα επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αλλά θα εστιάζει κυρίως στις μεγάλες εταιρείες με έναν προσωρινό έκτακτο φόρο και σε άτομα που κερδίζουν πάνω από μισό εκατ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, όλοι οι φορολογούμενοι θα επηρεαστούν από το σχέδιο της κυβέρνησης να επανέλθει στο αρχικό της ύψος μια εισφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης των τιμών της ενέργειας 2022-2023.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 6,1% φέτος - υψηλότερο σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ως ένα πρώτο βήμα για την ευθυγράμμιση του ελλείμματος με το όριο του 3% της Ε.Ε.

Το εθνικό χρέος της Γαλλίας, όντας ήδη διογκωμένο στα 3,2 τρισ. ευρώ, αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 115% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Οι πληρωμές τόκων θα είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δαπάνη στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τομείς με υψηλές δαπάνες, όπως η άμυνα και η εκπαίδευση.

Ενώ οι αυξήσεις φόρων θα αποτελέσουν το ένα τρίτο της δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα θα προέλθουν από περικοπές δαπανών, με 20 δισ. να περικόπτονται από όλα τα υπουργεία. Θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, τις συντάξεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως σημειώνει το Reuters.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εκτοξεύθηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Μακρόν και την ήττα του κεντρώου κόμματός του από μια αριστερή συμμαχία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο αν θα περαστεί το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και τι συμβιβασμούς πιθανώς να αναγκαστεί να κάνει ο Μπαρνιέ.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να επανεξετάσει την αξιολόγησή του για τη Γαλλία την Παρασκευή, αν και οι αγορές περιμένουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης όταν η Moody's επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της στις 25 Οκτωβρίου. Ο προϋπολογισμός θα ελεγχθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υποβάλει τη Γαλλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω της παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο - Στο 2,4%

ΕΑΣΕ/ICAP: Νέα μείωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος το 3ο τρίμηνο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις ακροάσεις της Επιτροπής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider