Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έχουν προβλήματα και καλούνται να βρουν λύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έχουν προβλήματα και καλούνται να βρουν λύσεις
Οι ιθύνοντες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν πλέον αντιληφθεί πως υστερούν έναντι ΗΠΑ και Κίνας. Στο «μικροσκόπιο» η ύφεση της Γερμανίας, η έκθεση Ντράγκι, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και οι αμερικανικές εκλογές.

Την άποψη πως οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκονται σε «δύσκολη θέση» και πλέον το αναγνωρίζουν, με αποτέλεσμα να καλούνται να λύσουν τις διαφωνίες τους και να αναλάβουν δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις, εκφράζει με δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο μπορεί έβλεπαν τη διολίσθηση της ΕΕ για χρόνια, οι πολιτικοί που είναι στο "τιμόνι" της ευρωπαϊκής οικονομίας χρειάστηκαν χρόνο για να αποδεχτούν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Αλλά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τώρα», υπογραμμίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, έχει βαδίσει σε υφεσιακά μονοπάτια από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς το 2021, ενώ ευρύτερα το ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στη μάχη για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς τεχνολογίας, με την «πράσινη μετάβαση», επίσης, να βρίσκει αντίθετους πολλούς ψηφοφόρους αλλά και την ανερχόμενη ακροδεξιά.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του επόμενου μήνα αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτοντας ένα άλλο «αγκάθι» στην ατζέντα με τα κρίσιμα θέματα όπου τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης.

Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να ξεκινήσουν συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Αλλά είναι διχασμένοι για το τι πρέπει να κάνουν. Ορισμένα μέλη του Βορρά θέλουν να επικεντρωθούν στο να κάνουν την εσωτερική αγορά πιο αποτελεσματική, η Γαλλία και η Ιταλία υπογραμμίζουν την έλλειψη επενδύσεων και τα ανατολικά κράτη επικεντρώνονται στην άμυνα. Αλλά πάνω απ 'όλα, υπάρχει μια απόσταση σχετικά με την ιδέα περισσότερου κοινού δανεισμού από τα μέλη της ΕΕ» τονίζει το Bloomberg.

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι παρουσίασε την έκθεσή του για την αναζωογόνηση της ΕΕ, έθεσε την τακτική κοινή έκδοση χρέους ως ακρογωνιαίο λίθο για την ενίσχυση των επενδύσεων κατά 800 δισ. ευρώ ετησίως, με το Βερολίνο να εκφράζει διαφωνίες . Ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου τονίζει πως η συζήτηση για την οικονομική πολιτική της ΕΕ δεν είναι ανάλογη με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά θα γίνει.

«Θα δείτε τον τόνο να αλλάζει», υπογράμμισε ο κ. Ντόναχιου. Από την άλλη πλευρά, πηγή από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το Bloomberg επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εδώ και χρόνια δεν καταλάβαιναν πόσο έχουν μείνει πίσω από άλλες μεγάλες οικονομίες. «Τώρα μπορούν να δουν ότι έχουν πρόβλημα» πρόσθεσε.

Αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η αδυναμία ύπαρξης ισχυρών, αυτοδύναμων κυβερνήσεων στην ΕΕ καθώς οι συνασπισμοί που έχουν σχηματιστεί σε πολλές χώρες είναι εύθραυστοι, ενώ και οι ακροδεξιές δυνάμεις κερδίζουν διαρκώς έδαφος, απειλώντας με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Attica Bank

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Κίνα: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider