ΕΚΤ: Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% το 2024 - Η 1η back to back μετά από 13 έτη

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% το 2024 - Η 1η back to back μετά από 13 έτη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα τα επιτόκια της ΕΚΤ με ισχύ από 23 Οκτωβρίου 2024. Η διαδικασία αντιπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΣ για χαρτοφυλάκια ΑΡΡ - ΡΕΡΡ και Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων.

Σε τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2024 (και δεύτερη σερί μετά τον Σεπτέμβριο) κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο λόγος για μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί αλλά και αναμένεται να έχει συνέχεια στα επόμενα «ραντεβού» της ΕΚΤ. Η νέα περικοπή, σε back to back συνάντηση συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011. Τα επιτόκια της διευκόλυνσης καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου.

Σε καλό δρόμο ο αντιπληθωρισμός

Ειδικότερα, η απόφαση για το «ψαλίδισμα» βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΔΣ της ΕΚΤ για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. «Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η διαδικασία αντιπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από πρόσφατες καθοδικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει στον στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. «Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά, με τα κέρδη να περιορίζουν εν μέρει τον αντίκτυπό τους στον πληθωρισμό» εξηγεί το ΔΣ της ΕΚΤ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις της για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Τα χαρτοφυλάκια ΑΡΡ και ΡΕΡΡ

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στα τέλη του 2024.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία» διευκρινίζει η ΕΚΤ και συμπληρώνει πως καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συμβάλλουν στη νομισματική πολιτική του.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το Μέσο Προστασίας Μεταδόσεων είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώσει αποτελεσματικότερα την εντολή του για τη σταθερότητα των τιμών» καταλήγει.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν επιδεινωθεί μετά την τελευταία συνάντηση που έλαβε χώρα την 12η Σεπτεμβρίου, με την αγορά απασχόλησης να παρουσιάζει ρωγμές και τις επιχειρήσεις να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ανάκαμψη, με βαρύ πλέον κλίμα στον «πυρήνα» του ευρώ, δηλαδή σε Γερμανία και Γαλλία.

Το σενάριο πλέον της ύφεσης έρχεται πιο κοντά, καθώς η γερμανική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό έτος το 2024, με θολό το τοπίο καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον νέο «ένοικο» του Λευκού Οίκου μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Παράλληλα, η τριετής μάχη κατά του πληθωρισμού φθάνει στο τέλος της. Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε τον προηγούμενο μήνα κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, στο 1,8%, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ένα ποσοστό στο 1,9%, χάρη στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider