Προχωρούν τα έργα για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά από την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023. Πολλά μεγάλα έργα και δράσεις δρομολογούνται και ωριμάζουν με στόχο να καταστεί η ευρύτερη περιοχή κόμβος μεταφορικός και εμπορευματικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας.
Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου ξεπερνά τα 2,83 δισ. ευρώ, και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής, τα έργα του «Έβρος Μετά» καθώς και μέτρα πολιτικής με στόχο την πρόληψη αντίστοιχων φαινομένων. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου τονίστηκε η σημασία της άμεσης ωρίμασης τω έργων υποδομών με έμφαση στα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα και τις οδικές συνδέσεις προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα η δημοσίευση της πρόσκλησης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενώ προς υλοποίηση βαίνουν μεγάλα έργα τα οποία αναμένεται να μετασχηματίσουν την οικονομική ζωή της περιοχής.
Ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ για το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης, με τη νέα Περιφερειακή Οδό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 ενώ τη Δευτέρα επαναλειτούργησε η επιβατική σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη–Ορεστιάδα, η οποία σε έναν μήνα θα τερματίζει στο Ορμένιο. Ομοίως, η επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τον Πειραιά, προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί επίσης αρχές του 2025. Η κυβέρνηση προχωρά σε θέσπιση και επιδότηση κυκλικής εβδομαδιαίας θαλάσσιας σύνδεσης, με ενδιάμεσες στάσεις σε Χίο και Μυτιλήνη, με χρήση οχηματαγωγών πλοίων τύπου Ro-Ro και όχι με συμβατικά ακτοπλοϊκά. Το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προετοιμάζει τον διαγωνισμό προκειμένου με το νέο έτος να υπάρχει ανάδοχο, ένα έργο το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων του Έβρου.
Για την τόνωση της απασχόλησης, ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες η προσαύξηση κατά 40 μόρια της μοριοδότησης για την εντοπιότητα στους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου με υποχρέωση 15ετούς παραμονής (10 στον Δήμο & 5 στην περιφερειακή ενότητα) ενώ δημοσιεύονται τα πρώτα προγράμματα της ΔΥΠΑ ύψους 18 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιδοτούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη ατόμων όλων των ηλικιών για διάστημα από 12 έως 18 μήνες.
Ακόμη, τις επόμενες ημέρες, κατατίθεται η διάταξη η οποία προβλέπει απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων στο δήμο Σουφλίου από 01.01.2025 και για 3 έτη. Για το κίνητρο εγκατάστασης πολιτών από άλλες περιοχές σε οικισμούς των Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, θα αναπτυχθεί πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίοι θα λάβουν τις προβλεπόμενες ενισχύσεις των 6.000 και 10.000 ευρώ, βάσει αυστηρών προϋποθέσεων. Οι πρώτοι 1.000 που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διανέμονται ως εξής: 400 στον Δήμο Σουφλίου και από 300 σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.
Έργα πρόληψης και μετριασμού των συνεπειών που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης
Σχετικά με τα έργα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επί των οποίων η Ομάδα Ανασυγκρότησης συνεργάζεται όλη αυτή την περίοδο για την ωρίμανση και ένταξή τους στο πρόγραμμα «Έβρος Μετά», αυτά αφορούν σε:
-Έργα πρόληψης και μετριασμού των συνεπειών της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2023 στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων του δυτικού της Αλεξανδρούπολης τομέα.
-Βελτίωση πρόσβασης και κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση κοιμητήρια του Δήμου Διδυμότειχου.
-Μελέτη ολιστικής διαχείρισης των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στις λεκάνες απορροής της ΠΕ Έβρου.
-Σύνταξη μητρώου ρεμάτων.
-Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ρέματος «Ειρήνη» στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης για την πρόληψη και τον μετριασμό των συνεπειών από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.
-Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας ρέματος «Κακόρεμα» στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης για την πρόληψη και τον μετριασμό των συνεπειών από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2023.
-Διαχρονική παρακολούθηση και εκτίμηση του βαθμού διάβρωσης των εδαφών των καμένων εκτάσεων, αξιολόγηση λύσεων εναρμονισμένων με τις φυσικές διεργασίες και πράσινων υποδομών για την αντιμετώπιση και διαχείριση των καμένων εκτάσεων για την Περιφέρεια.
-Έργα πρόληψης και μετριασμού των συνεπειών της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2023 στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων Αλεξανδρούπολης και του ανατολικού της Αλεξανδρούπολης τομέα.
-Mελέτη καθαρισμού ποταμού Ερυθροποτάμου.
-Έργο καθαρισμού ποταμού Ερυθροποτάμου.
-Μελέτη αναβάθμισης λειτουργίας του φράγματος Θεραπειού.
-Εκτέλεση αναδασμών στα αγροκτήματα Διδυμοτείχου και Κυπρίνου.
-Μελέτη αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του φράγματος Λύρας της ΠΕ Έβρου.
-Μελέτη αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του φράγματος Καβησού της ΠΕ Έβρου.
-Αντικατάσταση επιφανειακού δικτύου με κατασκευή υπογείου δικτύου άρδευσης 28 γεωτρήσεων των αγροκτημάτων Πτελέας και Ορμενίου.
-Αντικατάσταση των χαλύβδινων κορμών των υδροληψιών υφισταμένων δικτύων υπόγειων γεωτρήσεων των αγροκτημάτων Στέρνας, Καστανεών, Δικαίων, Ορμενίου, Πτελέας και Κομάρων.
-Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των αρδευτικών εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας (β' φάση).
-Αντικατάσταση επιφανειακού δικτύου με κατασκευή υπογείου δικτύου άρδευσης σε 90 γεωτρήσεις του Δήμου Ορεστιάδας τις οποίες διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πυθίου - Ορεστιάδας – Βύσσας.
-Αντικατάσταση επιφανειακών αξονικών αντλητικών συγκροτημάτων αντλιοστασίων γεωτρήσεων με υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα σε 286 γεωτρήσεις του Δήμου Ορεστιάδας τις οποίες διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πυθίου - Ορεστιάδας – Βύσσας.
-Αντικατάσταση πινάκων ισχύος αντλητικών συγκροτημάτων αντλιοστασίων - γεωτρήσεων σε 286 γεωτρήσεις του Δήμου Ορεστιάδας τις οποίες διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πυθίου - Ορεστιάδας - Βύσσας
-Κατασκευή αρδευτικού δικτύου αγροκτημάτων Τυχερού – Φυλακτού - Θυμαριάς - Γεμιστής.
-Μελέτη φράγματος Ιτέας της ΠΕ Έβρου.
-Κατασκευή γέφυρας του Άβαντα.
-Βελτίωση υπολειπόμενων τμημάτων της Εθνικής Οδού από Αλεξανδρούπολη έως Αισύμη της ΠΕ Έβρου.
-Επικαιροποίηση μελέτης βελτίωσης της Εθνικής Οδού στο τμήμα Αλεξανδρούπολης Λουτρός – Υποτμήμα II Απαλός Λουτρός.
-Έργο βελτίωσης Εθνικής Οδού στο τμήμα Αλεξανδρούπολης Λουτρός – Υποτμήμα II Απαλός Λουτρός.
-Αντιμετώπιση προβλημάτων και βελτίωση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της ΠΕ Έβρου στη ΔΕ Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
-Βελτίωση οδικής ασφάλειας του άξονα Λευκίμη – Προβατώνας – Τυχερό – Λαγυνά – Λυκόφη.
-Βελτίωση οδικής ασφάλειας του άξονα Χιλή – Μάκρη – Δίκελλα – Αρχαία Μεσημβρία.
-Βελτίωση οδικού δικτύου Διδυμότειχου – Μεταξάδων.
-Έργο διασύνδεσης οδού Βάλτου – Δοξιπάρα.
-Αποκατάσταση βατότητας παραλιακής οδού Μάκρης – Δικαίων.
-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με Led.
-Συλλογή και διαχείριση οργανικών υποπροιόντων για την αναδάσωση του Έβρου.
-Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και βάσης δεδομένων ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών ποσίμου νερού.
-Ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων στη Δελταϊκή πεδιάδα.
-Δημιουργία δύο νέων δομών "Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
-Δημιουργία δύο νέων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβιώσης "Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία - ΣΥΔ".
-Δημιουργία ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας) για Άτομα με Αναπηρία.
-Ανάπτυξη Δικτύου Τηλεφροντίδας κατ' οίκον παρακολούθησης για ασφαλή και αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων.
-Δημιουργία Χάρτας Κοινωνικής Μέριμνας για τα δίκτυα υγείας και πρόνοιας στο πλαίσιο της Ανασυγκρότησης του Έβρου.
-Συντήρηση κτιρίων (κτίρια Μοριακής Βιολογίας) για την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου.
-Δημιουργία Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ανοιχτής Διακυβέρνησης.
-Προμήθεια μηχανημάτων έργου πολιτικής προστασίας.
-Προμήθειες για την αποκατάσταση του ελαιώνα Μάκρης - Δικέλλων – Μεσημβρίας.
-Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών χονδρικό και λιανικό εμπόριο) από 20.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
-Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την περιοχή παρέμβασης του Evros Meta στον τομέα του τουρισμού.