ΕΣΠΑ: Δεύτερη ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χαμηλότοκα δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Δεύτερη ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χαμηλότοκα δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
Ανοίγει ο δρόμος για νέα δάνεια συνολικού ύψους 225 εκατ. ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40%. Οι όροι του προγράμματος που τρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 100 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ ενεργοποιώντας με τη συμμετοχή των εμπορικών τραπεζών δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ελκυστικοί όροι των δανείων έκαναν το πρόγραμμα ανάρπαστο με αποτέλεσμα ο αρχικός προϋπολογισμός να εξαντληθεί μέσα σε μερικούς μήνες.

Με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα που «τρέχει» η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) θα οδηγήσει σε συνολικά δάνεια ύψους 225 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ μέσω των εμπορικών τραπεζών δίνει: Πρώτον, επενδυτικά δάνεια (από 5 έως 12 έτη) ύψους από 20.000 έως 8 εκατ. ευρώ και δεύτερον, χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης (διάρκειας 2 έως 5 ετών) από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Το 40% του ποσού είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό επιδοτείται η μείωση του επιτοκίου κατά κατά τρεις μονάδες για δύο έτη. Προβλέπεται και περίοδος χάριτος από 12 έως 24 μήνες.

Ακόμη, οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο υποχρεούνται να μειώνουν το επιτόκιο κάθε δανείου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης (bps) σε σύγκριση με τα επιτόκια που θα εφαρμόζονταν σε αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου.

Μια ακόμη ρύθμιση είναι ότι το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που δύναται να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Συνεχίζει το Ταμείο Εγγυήσεων

Παράλληλα με το Ταμείο Δανείων τρέχει και το Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ το οποίο προσφέρει εγγύηση 70%-80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 έως 10 εκατ. ευρώ) και δάνεια κεφαλαίου κίνησης (από 10.000 έως 500.000 ευρώ), καθώς και σε δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιδότηση επιτοκίου 2% με 3% για δύο έτη. Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ για ποσά άνω των 50.000 ευρώ ζητείται έως το 30% σε εμπράγματες. Και εδώ η διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται περίοδος χάριτος έως 24 μήνες.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός

Όπως έγινε γνωστό κατά τον τριμηνιαίο απολογισμό των επενδυτικών οργανισμών και εργαλείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι στιγμής μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ (δάνεια και εγγυήσεις) έχουν δοθεί 2.982 δάνεια συνολικού ύψους 792 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 40% των επιχειρήσεων που δανειοδοτήθηκαν, έλαβε για πρώτη φορά ενίσχυση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 200.000 ευρώ – Νέα δράση μόνο για υφιστάμενες επιχειρήσεις

Παπαθανάσης: Ανοίγουν και πάλι τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ – Τον Νοέμβριο το διπλό αίτημα για την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε ποιες χώρες βάζουν τα χρήματά τους τα ελληνικά νοικοκυριά – Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος οι βασικοί προορισμοί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider