Σε ποιες χώρες βάζουν τα χρήματά τους τα ελληνικά νοικοκυριά – Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος οι βασικοί προορισμοί

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ποιες χώρες βάζουν τα χρήματά τους τα ελληνικά νοικοκυριά – Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος οι βασικοί προορισμοί
Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος είναι οι βασικοί προορισμοί καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών. Τι δείχνει ανάλυση της ΕΚΤ. Οι διαφορές στα επιτόκια και οι ψηφιακές τράπεζες.

Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος είναι οι βασικοί προορισμοί καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών που επιλέγουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης για να φυλάξουν τα χρήματά τους. Το συνολικό ποσό των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών σε άλλες χώρες του ευρώ φτάνει τα 7,2 δισ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια με ορισμένες αυξομειώσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών σε χώρες του ευρώ ήταν στα 7,5 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν στα 6,9 δισ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν στα 7,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς «αποδέκτες» των ελληνικών καταθέσεων, αυτές είναι χώρες που υπάρχει έντονη ελληνική παρουσία, είτε με μόνιμους κατοίκους ή φοιτητές. Πρώτος «προορισμός» ελληνικών καταθέσεων είναι σταθερά η Γερμανία (1,7 δισ. ευρώ), αν και αυτό το νούμερο βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς ήταν στα 2,3 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι καταθέσεις στη Γαλλία έχοντας φτάσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεων βρίσκονται στην Κύπρο. Άλλες χώρες με αξιοσημείωτο αριθμό ελληνικών καταθέσεων είναι η Ολλανδία (297 εκατ. ευρώ), το Βέλγιο (234 εκατ. ευρώ) και η Ιταλία (70 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά οι καταθέσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα φτάνουν τα 945 εκατ. ευρώ, περίπου τα διπλά από το 2019 (485 εκατ. ευρώ). Περίπου, οι μισές καταθέσεις προέρχονται από τη Γερμανία.

Συνολικά οι καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 4,7% των συνολικών καταθέσεων, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ευρώ είναι στο 1,6%. Οι καταθέσεις των μη κατοίκων στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 0,6% των συνολικών καταθέσεων.

Αυξάνονται οι καταθέσεις σε άλλες χώρες

Ο ρυθμός αύξησης των διασυνοριακών καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του στατιστικολόγου της ΕΚΤ, Ματίας Ρουµπφ. Αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό στην αναζήτηση καλύτερων καταθετικών επιτοκίων, ωστόσο η τάση αύξησης των καταθέσεων σε άλλες χώρες έχει ξεκινήσει πιο νωρίς που δείχνει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως τα επιθετικό μάρκετινγκ από διαδικτυακές τράπεζες (σ.σ. για παράδειγμα Revolut) που πιθανότατα έπαιξε ένα ρόλο

«Το μερίδιο των καταθέσεων από μη εγχώρια νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ είναι μικρό, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα υψηλότερα επιτόκια και οι διαφορές επιτοκίων είναι πιθανό να συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν ολόκληρη την τάση. Άλλοι παράγοντες, όπως η ψηφιοποίηση και οι προσφορές από διαδικτυακές τράπεζες μπορεί επίσης να συνέβαλαν», αναφέρει ο κ. Ρουμπφ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Άντλησαν κεφάλαια 6,5 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων μέσα σε 9 μήνες

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Ώρα Εφορίας για τα αναδρομικά

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η βιομηχανία για τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού - Πού εντοπίζονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider