«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η βιομηχανία για τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού - Πού εντοπίζονται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η βιομηχανία για τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού - Πού εντοπίζονται
To τεράστιο πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία -λείπουν 90.000 θέσεις - εντοπίζεται τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες θέσεις εργασίας και σχετίζεται άμεσα με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού αποτελεί σήμερα το Νο1 πρόβλημα της βιομηχανίας, ειδικά στην περιφέρεια λόγω του δημογραφικού. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, όσο και η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη εργαζομένων, που συνιστά πλέον «δομικό πρόβλημα» για την επιχειρηματικότητα.

To τεράστιο πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία -λείπουν 90.000 θέσεις - εντοπίζεται τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε νέες θέσεις εργασίας και σχετίζεται άμεσα με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

«Νέο πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζαμε παλαιότερα, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν τους εργαζομένους που χρειάζονται. Διαπιστώνονται ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ ειδικότερα, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων με τεχνικές δεξιότητες, μετά την κατάργηση των μέσων τεχνικών σχολών και των ΤΕΙ» δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλου από το βήμα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι των τεχνιτών, χειριστών εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγών, ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής, οι οικονομολόγοι - λογιστές και οι υπόλοιποι κλάδοι.

Όπως υποστήριζε σε πρόσφατες δηλώσεις της η κα Σαράντη, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης απασχόλησης μεταναστών με διακρατικές συμφωνίες, στο μοντέλο που έχει εφαρμοστεί κυρίως για τους «εργάτες γης»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΒΕ, οι ελλείψεις διαφέρουν ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφορούν σε όλες τις βαθμίδες εξειδίκευσης και γίνονται μεγαλύτερες όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή από το κέντρο, ακόμη κι όταν οι επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλούς μισθούς.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 33% σε ένα ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων. Στο σύνολο της χώρας, 1 στους 4 εργαζόμενους, δηλαδή 1.1 εκατομμύριο, απασχολείται σε δραστηριότητες που είτε είναι βιομηχανικές, είτε οφείλονται στη βιομηχανία.

Στο ζήτημα των μισθών που προσφέρουν οι βιομηχανίες αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας πως «οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί η βιομηχανία είναι πλήρους απασχόλησης, σταθερές, και καλύτερα αμειβόμενες. Γι΄ αυτό και ο μέσος μικτός μισθός είναι κατά 34% υψηλότερος από το μέσο μικτό μισθό της ελληνικής οικονομίας».

Οι προτάσεις της βιομηχανίας

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, κομβική είναι η λειτουργία ενός επαρκούς συστήματος στήριξης των διαδικασιών Επαγγελματικής ‘Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΚ), όπως αναφέρει μελέτη της Deloite, σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Οι προτάσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν συνοψίζονται στις ακόλουθες:

1. Ανάπτυξη ολοκληρωμένου Πλάνου Δράσης για την ΕΕΚ στη βιομηχανία και αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

2. Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων ΕΕΚ για την βιομηχανία στις δομές τυπικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΕΣΚ και ΣΑΕΚ).

3. Αναβάθμιση και ενίσχυση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών και ενδοεπιχειρησιακών.

4. Αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που σχετίζονται με την βιομηχανία.

5. Ενδυνάμωση και επέκταση των θεσμών της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

6. Συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται εκτός απασχόλησης και διασύνδεση με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

7. Αναβάθμιση των μηχανισμών αξιολόγησης της ΕΕΚ στην βιομηχανία.

8. Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων.

9. Δημιουργία μηχανισμού τακτικής επικαιροποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων καθώς και των ειδικοτήτων και επαγγελματικών αντικειμένων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ).

10. Πιο ουσιαστική και ενεργή δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις προσπάθειες ενίσχυσης της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

11. Υλοποίηση επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης των τμημάτων HR των ελληνικών βιομηχανιών.

12. Υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ελκυστικότητας της βιομηχανίας ως εργοδότη και προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού στην βιομηχανία.

13. Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εικόνας της βιομηχανίας ως εργοδότη και της ελκυστικότητας και της κοινωνικής αποδοχής των τεχνικών επαγγελμάτων και της ΕΕΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρικάκος: Θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα σε βιομηχανία και τεχνολογία

Οι ελλείψεις προϊόντων η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων

«Βόμβα» για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα η έλλειψη εργαζομένων – Πάνω από 200.000 οι κενές θέσεις εργασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider