Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παραβρέθηκε σήμερα στο 7ο Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα ως Σταθερός Αναπτυξιακός Πυλώνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, την εξωστρέφειά της και την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και της βιομηχανίας.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, είναι μια υπόθεση που αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να είναι ανθεκτική η οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και διατηρήσιμοι οι αναπτυξιακοί ρυθμοί μας τα επόμενα χρόνια. Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ασφάλεια της χώρας μας και στην ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Aνάπτυξης:
Κυρίες και κύριοι καλή σας ημέρα,
Σε όσους παρευρίσκεστε στο 7ο Athens Investment Forum και σε όσους το παρακολουθείτε διαδικτυακά. Θέλω από την καρδιά μου να σας συγχαρώ για την σπουδαία αυτή θεσμική εκδήλωση. Σας εύχομαι να τα εκατοστήσει αυτό το Forum γιατί πραγματικά δίνει την δυνατότητα να υπάρξει σοβαρή συζήτηση πάνω στα μείζονα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Οπότε, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου σας, θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω και ορισμένες σκέψεις γύρω από τα θέματα αυτά.
Η χώρα μας, χωρίς καμία αμφιβολία, την τελευταία πενταετία έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο ενεργειακό κέντρο με ιδιαίτερο ρόλο σε όλη την Ε.Ε. υπό το βάρος των γνωστών γεωστρατηγικών εξελίξεων και την ίδια στιγμή είναι πρωταγωνιστής της πράσινης μετάβασης που αναμφίβολα αποτελεί μια κεντρική προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία και την ανθρωπότητα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, επιτεύχθηκε η δημοσιονομική σταθερότητα, στη χώρα δημιουργήθηκε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και κυρίως η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της με σταθερό και δυναμικό τρόπο. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό κεκτημένο για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά έχουν γίνει χάρη σε σωστές πολιτικές της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ήθελα να αναδείξω τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητά μας μέσα σε δύο μεγάλες κρίσεις παγκοσμίων διαστάσεων, της πανδημίας του κορωνοϊού και των ασύμμετρων απειλών για την ασφάλεια της χώρας από τις ασύμμετρες μεταναστευτικές ροές. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, γιατί ο τρόπος αντιμετώπισης δεν ήταν δεδομένος. Κάποιος έπρεπε να πάρει τις αποφάσεις και κάποιος έπρεπε με σταθερότητα να τις υλοποιήσει.
Ταυτόχρονα θέλω να αναδείξω ότι όλα αυτά έγιναν πράξη χάρη στην πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε από τις σωστές επιλογές που έκανε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2019 και του 2023 προκειμένου να μπορούμε να πορευόμαστε με μια ισχυρή Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της.
Η Κυβέρνηση μείωσε φόρους, μείωσε ασφαλιστικές εισφορές και κάπως έτσι πετύχαμε:
Η ανεργία να έχει μειωθεί από το 17,5% στο 9,3%.
Ο κατώτατος μισθός να έχει αυξηθεί κατά 27% τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι αναπτυξιακοί μας ρυθμοί έχουν φτάσει το 2% την περίοδο 2019 - 2023 και σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, 2,3% -ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε με τον Πρωθυπουργό της χώρας την στρατηγική μας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Βασικό ζητούμενο είναι η οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας να συνοδεύεται από αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της βιομηχανίας, αξιοποίηση της έρευνας για καινοτόμα προϊόντα και ενίσχυση των εξαγωγών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες.
Είναι ένα πρόγραμμα 3,3 δισ. ευρώ και το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά της καθιέρωσης των εμβληματικών επενδύσεων ως ενός θεσμού που λειτουργεί εξαιρετικά. Έως τώρα ήταν μόνο μέσω της χρηματοδότησης του RRF και τώρα προτιθέμεθα να δώσουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται και από άλλες πηγές - εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους - και με αυτόν τον τρόπο να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Το δεύτερο είναι ότι ανοίγουμε το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων διότι αυτές θεωρούμε ότι θα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας και επίσης δίνουμε ένα ιδιαίτερο βάρος στις επενδύσεις με ειδικό βάρος στις παραμεθόριες περιοχές - από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μέχρι την Θράκη, τον Έβρο και τη Θεσσαλία που επλήγη από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα από τον Daniel.
Επίσης, προκηρύσσουμε το καθεστώς της μεταποίησης διότι θέλουμε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία μας, τον καθετοποιημένο αγροδιατροφικό τομέα προκειμένου να παράξουμε προϊόντα με πολύ μεγάλη δυνατότητα εξαγωγής.
Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από αυτές τις ανακοινώσεις, έκανα δύο παρεμβάσεις:
Η μια μετά από επίσκεψη στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, διότι θέλαμε να αναδείξουμε ότι η Γαλάζια Οικονομία αποτελεί βασικό τμήμα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που θέλουμε να αναπτυχθεί. Και μέσα στη Γαλάζια Οικονομία ξεχωριστό ρόλο παίζει η ναυπηγική βιομηχανία. Δεν γίνεται η Ελλάδα, μια από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της ανθρωπότητας, να μην έχει ανεπτυγμένη ναυπηγική βιομηχανία και ναυπηγοεπισκευή. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τον κλάδο με όλες μας τις δυνάμεις.
Όπως επίσης συμμετείχα και στο Εθνικό Συμβούλιο για την εφοδιαστική. Έναν άλλο εξαιρετικά σημαντικό τομέα, τα Logistics συμμετέχουν αυξανόμενα στο ΑΕΠ της χώρας μας, σχεδόν 12%, αλλά αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Ανάπτυξης η αύξηση του ποσοστού. Και ετοιμάζουμε μια σειρά παρεμβάσεις και στην Αθήνα με την ανάπτυξη του νέου χώρου στη Φυλή, αλλά και στη Θεσσαλονική με το νέο στρατόπεδο Γκόνου.
Είναι πεποίθησή μου ότι αν θέλουμε να μειώσουμε τις κοινωνικές, περιφερειακές και ενδο-περιφερειακές ανισότητες και επομένως να πετύχουμε καλύτερα επίπεδα ζωής και ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και του βιοτικού τους επιπέδου, η μόνη στρατηγική είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι εθνική αναγκαιότητα και σχετίζεται με τη δυνατότητα της οικονομίας μας να είναι ανθεκτική απέναντι σε σοβαρότητες πιέσεις και απειλές από τη γεωστρατηγική ρευστότητα και από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία σε ένα πολύ σκληρό οικονομικό περιβάλλον.
Ο παραγωγικός μετασχηματισμός θέλει πολύ σοβαρές αλλαγές που ούτε εύκολα θα γίνουν, ούτε γρήγορα. Αφορούν τις αντιλήψεις των ανθρώπων, αφορούν την ίδια τη σχέση μας με την εργασία και την παραγωγή, αλλά και την ανάγκη να υπερβούμε στερεότυπα δεκαετιών. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτήν την πρόκληση.
Έχουμε το καθήκον μέσα στην επιτυχημένη οικονομικά πορεία της χώρας, να μειώσουμε το εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο είναι επίμονο και υψηλό. Παρά την αύξηση των εξαγωγών και των παραγωγικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια παραμένει στο 14% του ΑΕΠ.
Έχουμε την υποχρεώση να πούμε σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι αν επιτευχθούν η παραγωγικότητα και η ισχυρή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα σημαίνουν λιγότερους φόρους για όλους τους Έλληνες, άρα μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερη ποιότητα ζωής και το κυριότερο πιο ασφαλείς προοπτικές για διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα αφορά όλους τους Έλληνες.
Οφείλουμε να κινηθούμε με σχέδιο, επιμονή και σκληρή δουλειά. Να ενώσουμε όλες τις ευρύτερες δυνάμεις - Πολιτεία, αγορά και κοινωνία - για να κάνουμε πράξη το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Είναι εθνική υποχρέωση και εθνικός στόχος. Σας ευχαριστώ πολύ.