Η σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας όπως φάνηκε και από την έκθεση της Scope που προχώρησε την Παρασκευή στην πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εντός επενδυτικής βαθμίδας. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, συνεχίζονται οι πρόωρες αποπληρωμές των ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου (GLF) που μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού τα επόμενα χρόνια αλλά βελτιώνουν και το πιστωτικό προφίλ της χώρας, καθώς η χώρα μας στηρίζεται και πάλι στις αγορές.
Τι λέει η Scope για το χρέος
Στην έκθεση του ο Οίκος Αξιολόγησης Scope Ratings υπογραμμίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από 212,6% το 2020 σε 155,3% φέτος, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το 2029 εκτιμά ότι θα περιοριστεί περαιτέρω στο 132%, χαμηλότερα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010.
- Διαβάστε ακόμη: Bloomberg: Ισχυρή ανάπτυξη και μειούμενο χρέος οι λόγοι αναβάθμισης της Ελλάδας από την Scope
Η αναβάθμιση από τον Οίκο αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του ότι η μείωση του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με την μείωση αυτή να οφείλεται στην ευνοϊκή δυναμική του χρέους, παράλληλα με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και τη σχετιζόμενη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης που τα επόμενα χρόνια θα προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο το μηδέν.
Η Scope αναμένει ότι η χώρα μας θα έχει τα επόμενα κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,75%, δηλαδή υψηλότερο από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4% την επόμενη τετραετία. Τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα θα μπορούν να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την πορεία μείωσης του ελληνικού χρέους.
Οι προκλήσεις
Μέσα σε όλο αυτό το θετικό πλαίσιο η Scope αναγνωρίζει διάφορους παράγοντες που συγκρατούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας:
Πρώτον, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις 40 χώρες που εξετάζει ο Οίκος Αξιολόγησης, μετά από αυτό της Ιαπωνία.
Δεύτερον, καθώς η χώρα μας στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στις αγορές και επιταχύνει τις πρόωρες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης και ενώ η ΕΚΤ στρέφεται σε μια πιο σφικτή νομισματική πολιτικής, η δομή του ελληνικού χρέους αποδυναμώνεται. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει τον πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό ανάμεσα στις χώρες που εξετάζει η Scope με μέσο χρόνο λήξης τα 18,9 χρόνια. Ο χρόνος αυτός θα μειωθεί με στόχο να φτάσει τα 10 χρόνια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Την Παρασκευή 13/12 η πρόωρη αποπληρωμή – Τα μηνύματα στις αγορές
Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές η χώρα μας θέλει να συνεχίσει να δίνει τα σωστά σημάδια που θα εξασφαλίσουν υψηλότερη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα και πιο φθηνό δανεισμό και θα οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις. Στην κατεύθυνση αυτή την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί μια ακόμη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, ύψους 7,9 δισ. ευρώ, από την οποία χώρα μας θα εξοικονομήσει περί τα 150 εκατ. ευρώ από τόκους.
Αυτή θα είναι η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή χρεών μετά από την πρόωρη ολική πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ το 2022 και την προπληρωμή 5,29 δισ. το 2023 από το GLF. Είναι όμως η πρώτη φορά που θα αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018 για ένα τμήμα του ποσού. Όπως έχει γράψει το insider.gr η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και αυτό διότι η χώρα μας έχει σημαντικά χρηματικά διαθέσιμα.
Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και μείωσης του δημοσίου χρέους αναμένεται να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες αξιολογήσεις με αποτέλεσμα να αναμένεται εντός των επόμενων μηνών η αναβάθμιση και από τη Moody’s που είναι ο μόνος από τους μεγάλους Οίκους που μας κρατάει εκτός επενδυτικής βαθμίδας αλλά και περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους υπόλοιπους Οίκους Αξιολόγησης, στο δρόμο που άνοιξε η Scope, η οποία σημειωτέων ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's το επόμενο διάστημα θα φέρει ακόμη πιο υψηλή ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και θα σημάνει περαιτέρω αποκλιμάκωση του spread κατά 10-30 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.
Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ακολουθήσει ανάλογο μοτίβο με αυτό του 2024 ως προς την εκδοτική δραστηριότητα του 2025. Η αγορά θα πρέπει να αναμένει λίγο πολύ δύο syndications για το 2025 (όπως συνέβη και το 2024 με έκδοση 10ετούς και 30ετούς) και κρίνεται λογικό να υπάρξει μια νέα έκδοση 10ετούς τίτλου.
Η εκδοτική δραστηριότητα για το 2025 θα προσεγγίσει τα 8 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερη από αυτή του 2024. Αυτό έρχεται ως απόρροια των θετικών εξελίξεων που αφορά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, τις εκταμιεύσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα (τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης) καθώς τις σχετικά περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω και των προπληρωμών των δανείων του πρώτου μνημονίου.