Νέα δεδομένα για την αξιοποίηση των ωρών με μειωμένες χρεώσεις, για όσα νοικοκυριά έχουν τιμολόγιο «νυχτερινού ρεύματος» (ή μπορούν να συμβληθούν σε ένα τέτοιο προϊόν), φέρνει το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου.
Πρακτικά, με το νέο διζωνικό τιμολόγιο, το «νυχτερινό ρεύμα» γίνεται κατά κύριο λόγο… μεσημβρινό, αφού οι ώρες με οικονομικότερες τιμές ρεύματος «μεταφέρονται» πέριξ του μεσημεριού. Η δεύτερη ζώνη, αν και καλύπτει όντως νυχτερινές ώρες, εξορίζεται για μετά τις 2, με συνέπεια να είναι δύσκολα αξιοποιήσιμη από τους περισσότερους οικιακούς καταναλωτές.
Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι τελικά δεν θα είναι διευρυμένες οι ζώνες μειωμένων τιμών κατά το Σαββατοκύριακο, κάτι που σε κάποιο βαθμό θα αντιστάθμιζε το γεγονός ότι πολλοί χρήστες του υφιστάμενου «νυχτερινού» δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη μεσημβρινή ζώνη, καθώς βρίσκονται στη δουλειά. Αν και το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΝ προέβλεπε το διζωνικό να είναι πιο εκτεταμένο Σάββατο και Κυριακή, τελικά αυτό δεν κατέστη τεχνικά δυνατό.
Τα ωράρια
Όπως επισημοποιήθηκε χθες από το ΥΠΕΝ, και στο διζωνικό θα ισχύει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό θα έχει διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, μήνες κατά τους οποίους η μεσημβρινή ζώνη θα εκτείνεται στο διάστημα 12 μ.μ. – 3 μ.μ. και η νυχτερινή στο 2 π.μ. – 5 π.μ.
Το θερινό ωράριο θα έχει διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Τους συγκεκριμένους μήνες, η μεσημβρινή ζώνη θα εκτείνεται στο διάστημα 11 μ.μ. – 3 μ.μ. και η νυχτερινή στο 2 π.μ. – 4 π.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση έγινε με γνώμονα τον «συγχρονισμό» των μειωμένων τιμών με τις ώρες που πλέον είναι μειωμένο το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Αν το «νυχτερινό ρεύμα» προσφερόταν κυρίως τη νύχτα (στις 02:00 έως τις 08:00 κατά το χειμερινό ωράριο και στις 23:00 έως τις 07:00 κατά το θερινό) ο λόγος ήταν πως στο μίγμα κυριαρχούσαν οι λιγνιτικές μονάδες.
Ωστόσο, πλέον πρωταγωνιστής έχουν γίνει οι ΑΠΕ (και κυρίως τα φωτοβολταϊκά), με συνέπεια το κίνητρο για κατανάλωση -μέσω των πιο οικονομικών χρεώσεων- να δίνεται για ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές δεν είναι οι μικρότερες του 24ωρου. Αντίθετα, η «βουτιά» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνει πλέον κατά κύριο λόγο το μεσημέρι, όταν κορυφώνεται η παραγωγή των ηλιακών πάρκων.
Οι ωφελούμενοι καταναλωτές
Όπως είναι φυσικό, το διζωνικό τιμολόγιο μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι είναι συμβεβλημένοι (ή μπορούν να συμβληθούν) στο «νυχτερινό». Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συμβατό αναλογικό μετρητή (διπλής εγγραφής), κάτι που ισχύει για 1,5 εκατ. περίπου παροχές, στο σύνολο των 7,3 εκατ. «ρολογιών» στη χαμηλή τάση.
Οι αλλαγές των ζωνών στο υφιστάμενο «νυχτερινό» θα γίνουν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κάτι οι καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, αν ένας καταναλωτής που βρίσκεται τώρα στο «νυχτερινό» δεν θέλει να υπαχθεί στο νέο ωράριο του διζωνικού τιμολογίου, θα μπορεί να ζητήσει τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης προμήθειας, χωρίς να έχει κανένα κόστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 150.000 περίπου καταναλωτές με μετρητή διπλής εγγραφής δεν μπορούν να μεταβούν στο διζωνικό τιμολόγιο, λόγω των τεχνικών προδιαγραφών των «ρολογιών» τους. Αυτοί οι καταναλωτές θα ενημερωθούν μέσω επιστολής από την εταιρία προμήθειας ενέργειας με την οποία συνεργάζονται.
Προκειμένου να ισχύσει και γι’ αυτούς το νέο ωράριο, εφόσον επιθυμούν, θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικό αίτημα προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Η αλλαγή θα γίνει χωρίς κόστος για τον καταναλωτή. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνουν ενταγμένοι στο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης όπως αυτό ισχύει έως και την 31.1.2025.
Οι «έξυπνοι» μετρητές
Αξίζει να σημειωθεί πως αν ένας καταναλωτής δεν διαθέτει ήδη μετρητή διπλής εγγραφής, δεν μπορεί να αποκτήσει ένα τέτοιο «ρολόι» ώστε να συμβληθεί σε διζωνικό τιμολόγιο. Εξάλλου, το διζωνικό τιμολόγιο αποτελεί μεταβατική λύση μέχρι την έλευση των δυναμικών τιμολογίων, αφού και οι συγκεκριμένοι μετρητές θα αντικατασταθούν στην πορεία από «έξυπνους» μετρητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη εγκαθιστά έξυπνα «ρολόγια» στις νέες παροχές στη χαμηλή τάση, ή στους καταναλωτές με βλάβη στον μετρητή τους. Μάλιστα, όπως έγραψε το Insider.gr χθες, ήδη έχουν προκύψει οι ανάδοχοι για την πρώτη μεγάλη παραγγελία 3 εκατ. συσκευών, μέσω του διαγωνισμού. Επομένως, όσοι καταναλωτές έχουν (ή αποκτήσουν στην πορεία) έξυπνο μετρητή, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πορτοκαλί τιμολόγια.
Το ΥΠΕΝ πρόκειται να ενεργοποιήσει την κυκλοφορία των δυναμικών τιμολογίων στις αρχές του 2025. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα θα έχουν εξαρχής οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι πιο μικρές εταιρείες και τα νοικοκυριά θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύμβασης σε ένα τέτοιο προϊόν 12 μήνες περίπου μετά την ενεργοποίησή τους.